Volodymyr Zelenskiy: Încă două nave au traversat coridorul umanitar din Marea Neagră
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat sâmbătă că alte două nave au trecut printr-un coridor maritim “temporar” din Marea Neagră, stabilit după ce Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord de export de cereale susținut de ONU, potrivit Reuters.
“Două nave au trecut cu succes prin ‘coridorul nostru temporar de cereale'”, a postat Zelenskiy pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.
Two more vessels have successfully passed via our temporary Black Sea grain corridor.
Ukraine restores true freedom of navigation to the Black Sea. Freedom requires decisiveness.
I thank all of our port workers and everyone who ensures the safe functioning of the corridor.
We…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 2, 2023
Președintele nu a identificat navele implicate și nici nu a precizat când și-au încheiat trecerea. Vineri, oficialii au declarat că două nave au trecut de coridor – ridicând la patru numărul celor care l-au folosit.
Zelenskiy a declarat că Ucraina “restabilește adevărata libertate de navigație în Marea Neagră. Libertatea necesită determinare”.
Vineri, un viceprim-ministru ucrainean a declarat că două nave au trecut prin coridor din portul Pivdenny: una sub pavilion din Liberia, iar cealaltă din Insulele Marshall. Navele transportau fontă brută și concentrat de fier.
Rusia a blocat porturile ucrainene de când și-a invadat vecinul în februarie 2022 și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare după ce s-a retras din acordul susținut de ONU.
Ca răspuns, Ucraina a anunțat un “coridor umanitar” care îmbrățișează coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.
Acordul privind cerealele a permis Ucrainei, un important exportator agricol, să expedieze zeci de milioane de tone de produse către alte țări în timpul invaziei Rusiei.
Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni luni cu omologul turc Tayyip Erdogan în stațiunea Soci de la Marea Neagră, în timp ce Ankara și Națiunile Unite încearcă să revigoreze acordul de export de cereale.
Rusia a renunțat la acord în iulie, după ce acesta a fost în vigoare timp de un an, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie.