Închide

WEF: perspectiva pe 10 ani, dominată de pesimism. Care sunt principalele riscuri globale?

Avatar
cliff, leap, high

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

La nivel mondial, au mai rămas puține resurse de încredere în accelerarea redresării economice globale, oficialii și liderii de business evidențiind printre cele mai importante riscuri în următorii zece ani schimbările climatice și tensiunile sociale în creștere, alături de necunoscutele legate de actuala pandemie, potrivit Raportului Global privind Riscurile pentru 2022 (Global Risks Report), publicat astăzi de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum – WEF) și citat de Bloomberg.

Abia unul din șase respondenți la sondajul WEF – care a realizat studiul pe baza răspunsurilor unor lideri guvernamentali, ai societății civile și ai mediului de afaceri – și-au descris propria perspectivă despre viitorul următoarei decade ca fiind optimistă, în timp ce doar unul din 10 consideră că expansiunea economică la nivel mondial se va accelera, potrivit datelor din raportul citat.

Îngrijorările legate de eșecurile tranziției climatice și condițiile meteorologice extreme sunt printre cele mai mari preocupări, în special în următorii 5 până la 10 ani, potrivit raportului.

Temerile pe termen scurt includ clivajele sociale și sanitare, în special cauzate de pandemia de Covid-19, în timp ce problemele economice și cele legate de datorii sunt citate drept pericole pe termen mediu, experții spunând că redresarea globală post-pandemică ar putea să se dovedească volatilă și inegală.

De asemenea, raportul mai indică faptul că pandemia a schimbat percepțiile privind riscurile care se vor materializa cel mai probabil în următorul deceniu, preocupările climatice și sociale înlocuind îngrijorările legate de fraudele cibernetice, arată studiul.

”Eșecul acțiunii împotriva schimbărilor climatice ar putea reduce PIB-ul global cu o șesime. Asta cu atât mai mult cu cât angajamentele asumate la summit-ul COP26 nu sunt încă suficiente pentru a atinge obiectivul climatic de 1,5 grade”, a declarat Peter Giger, directorul de risc al Zurich Insurance Group, în nota WEF care însoțește raportul.

Subiecții care au răspuns în cadrul cercetării și-ar dori o mai mare coordonare între liderii politici globali, pentru a încerca să rezolve problemele lumii, chiar dacă redresarea economică post-criză inegală între statele lumii amenință cooperarea între aceștia, arată sondajul.

Raportul a mai evidențiat modul în care coeziunea socială s-a rupt în timpul crizei, factorul social fiind cel a cărui perspectivă s-a înrăutățit cel mai mult de la începutul pandemiei, potrivit Saadiei Zahidi, directorul general al WEF.

”Dacă îi vom analiza pe cei mai bogați 20% de oameni din lume, vom constata că ei au reușit să-și recupereze aproximativ jumătate din pierderile suferite în ultimii doi ani; dacă ne uităm la cei mai săraci 20%, ei au continuat să sufere pagube, pierzându-și mai departe încă 5% din venituri. Dacă nu luăm măsuri, această discrepanță se va adânci mai departe”, a declarat d-na. Zahidi pentru Bloomberg Television.

scroll to top