Închide

A7 – Autostrada Moldovei: Un nou tronson adjudecat de UMB. Constructorul român se duce spre 200 de km

Avatar
Watch more sunsets than netflix.

Fotografie de Rishabh Pandoh pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat joi că, după finalizarea procesului de evaluare a ofertelor, pentru Lotul 1, Săuceşti (jud. Bacău) – Trifeşti (jud. Neamţ) din autostrada Bacău – Pașcani, parte a A7 (Autostrada Moldovei), ofertantul desemnat câștigător este aceeași asociere SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL, potrivit unui comunicat de presă.

Prețul ofertei câștigătoare a fost de 1.638.322.250,22 de lei, fără TVA.

Durata de execuție a contractelor este de 30 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. Finanțarea acestor obiective este asigurată prin PNRR. Lungimea acestui lot este de 30,3 km.

CNAIR mai precizează că ”semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea contestaților/ plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire”.

La finalul lunii noiembrie, constructorul român UMB, ca lider al aceleiași asocieri, a fost desemnat câștigător la licitație pe toate cele trei loturi ale autostrăzii A7 de la Focșani la Bacău, pe o distanță de aproape 95 de kilometri. Constructorul a avut o ofertă totală de 6,5 miliarde de lei (cca 1,3 miliarde de euro).

Contractele prevăd construcția celor trei loturi ale autostrăzii Focșani – Bacău, astfel:

  • Lotul 1: (Focșani – Domnești Târg) în lungime de 35,60 km;
  • Lotul 2: (Domnești Târg – Răcăciuni) în lungime de 38,78 km;
  • Lotul 3: (Răcăciuni – Bacău) în lungime de 21,52 km.

În prezent UMB are contracte semnate pe Loturile 4 și 1 din A7 Buzău – Focșani, în total circa 16 km, dar a fost desemnată câștigătoare și pe loturile 2 și 3 din mijloc (circa 66 km). Pe cele două loturi din mijloc, însă, nu s-au semnat încă contractele de execuție.

UMB a mai depus oferte și pentru toate cele trei loturi (77km) de la Bacău la Pașcani, fiind desemnat joi câștigător pe unul dintre ele.

Dacă ar reuși să câștige toate tronsoanele licitate acum pe A7, UMB ar ajunge practic să lucreze pe un front neîntrerupt de peste 250 de kilometri de autostradă, toți în Moldova.

Oficial din Ministerul Transporturilor: A7 ar putea fi gata mai repede

Termenul final de realizare a A7 este anul 2026, însă Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat că ar putea fi gata, în proporție de 80%, încă din 2025.

Până acum au fost dați în circulație doar 16 km, respectiv centura municipiului Bacău.

“Eu estimez că până în 2025 vom avea cel puțin 80% din A7 (Autostrada Moldovei) dată în trafic, urmând ca în 2026 să finalizăm ce o să mai fie, deoarece probleme mai apar în partea de implementare. Acolo, știți foarte bine că un constructor a luat peste 70% din cei peste 300 de km, 320 de km de autostradă. Proiectul este oarecum la cheie, deci nu avem probleme să mai întârziem în faza de proiectare, toți constructorii care câștigă și semnează contracte trec direct în partea de execuție, care este destul de strânsă ca și termene. Deci aici cred că va fi cea mai rapid construită autostradă. Bine, nu am avut noi foarte multe autostrăzi construite în România, dar, practic, cred că și în comparație cu alte țări, va fi una dintre autostrăzile construite foarte rapid, A7”, a detaliat Ionel Scrioșteanu, într-un interviu pentru Gândul.

scroll to top