Afaceri la frontieră | Ce sume de bani se pretind pentru un test Covid cu rezultat negativ
Controale masive la frontieră. Mai multe persoane au intrat în vizorul procurorilor anticorupție după ce informațiile despre presupusa falsificare a unor certificate de atestare medicală și a unor contracte de muncă pentru pasagerii curselor internaționale au fost confirmate, anunță B1 TV.
Mai exact, este vorba despre doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și doi șoferi de pe cursa Moldova-Italia care au ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție din Moldova și al procurorilor anticorupție despre care se crede că au legătură cu presupusa falsificare a unor certificate medicale și a unor contracte de muncă pentru pasagerii curselor internaționale au fost confirmate.
Conform datelor preliminare, pe perioada stării de urgență în domeniul medical, șoferii de microbuze care erau nevoiți să facă naveta în afara țării noastre ar fi intrat în legătură cu diverși angajați ai Inspectorarului General al Poliției de Frontieră (IGPF) pentru a facilita traversarea ilicită a frontierei de stat de către mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, punându-le la dispoziție, contra unor sume de bani, certificate medicale false cu rezultat negativ la infecția cu noul virus Covid-19, dar și contracte de muncă falsificate, transmite Diez.md.
Prin urmare, ancheta supravegheată de procurorii anticorupție a condus la stabilirea complicității dintre doi șoferi și doi agenți de poliție, angajați ai Poliției de Frontieră (IGPF), despre care se crede că pretindeau de la cei care își doreau cu ardoare să plece peste hotare diverse sume de bani pentru a le procura documentele necesare, atât pentru ieșirea din țară, cât și pentru intrarea în Republica Moldova.
Astfel, pentru certificatul de depistare a contagierii cu COVID-19 care avea rezultat negativ și contractul de muncă se pretindeau sume între 50 și 90 de euro.
Mai mult, inculpații i-ar fi ajutat pe dornicii de a pleca în străinătate să scape de perioada de izolare. Pentru a nu fi plasat în autoizolare obligatorie pe o perioadă de două săptămâni la intrarea în țară, angajații IGPF cereau sume de până la 100 de euro.
Marți, 22 iulie, organele de poliție ale Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție au făcut mai multe percheziții la punctele de trecere ale frontierei Giurgiulești-Galați și Leușeni-Albița. În urma controalelor efectuare, ofițerii antrenați special au reținut un angajat la IGPF, dar și doi șoferi de pe cursa Moldova-Italia.
Aceste operațiuni s-au desfășurat în mai multe cauze penale pornite pe principiul traficului de influență și al coruperii pasive.
La final, trei dintre cele patru persoane suspecte au fost plasați în izolator pentru 72 de ore și riscă închisoare de până la 10 ani, iar un polițist de frontieră este cercetat în stare de libertate. Documentarea întregii scheme a fost sprijinită de ofițerii din Direcția inspecție efectiv a IGPF care, împreună cu CNA, continuă investigarea acestui caz pentru stabilirea cercului de complici.