Agonia unui retailer britanic care a scris istoria se va încheia pe 15 mai. Totul se închide

,
Autor:    -  
Debenhams 1905
O carte postală în care este ilustrat magazinul Debenham & Freebody din Londra, circa 1905. Acela a fost ultimul an în care rețeaua a funcționat sub această titulatură, schimbându-și apoi numele în Debenhams Ltd.. Sursa foto: BBC.

Timp de citire: 3 minute

Pentru Debenhams, 15 mai 2021 va însemna sfârșitul unei istorii de aproape două secole și jumătate. Ultimele magazine încă rămase deschise își vor pune lacătele, iar celebra marcă a retailerului va dispărea de pe piața britanică de fashion.

Compania, fondată în 1778, va închide ultimele magazine în două etape, pe 8 și pe 15 mai, anunță BBC.

În 1950, Debenhams opera cea mai extinsă rețea de magazine de pe teritoriul britanic cu cele 110 magazine, iar de-a lungul timpului numărul acestora avea să crească până spre 200 de unități. În 2006, compania avea planuri mari, anunțând că vrea să ajungă cât mai curând la 240 de magazine, fără să își atingă vreodată această țintă. Totuși, cele mai recente inaugurări de magazine au avut loc chiar în 2017.

Retailerul s-a chinuit ani de zile să revină la anii de glorie, însă scăderea profiturilor și creșterea datoriilor, pe măsură tot mai mulți clienți migrau spre comerțul online, au adus dificultăți financiare în cascadă. A apelat la administrare judiciară de două ori în doi ani, cea mai recentă astfel de situație fiind în aprilie 2020, imediat după izbucnirea pandemiei.

Tocmai pandemia i-a pus capac. Magazinele neesențiale au fost închise, iar asta s-a dovedit a fi lovitura de grație pentru Debenhams, la fel ca și pentru alți retaileri, inclusiv pentru principalul său rival, Arcadia, operatorul magazinelor Top Shop.

Omul de afaceri Mike Ashley, care a fondat Sports Direct și deține și marca House of Fraser, făcuse deja o ofertă pentru Debenhams, după ce compania a fost scoasă la vânzare, inițial, în aprilie anul trecut. Oferta de preluare, despre care se vorbea că s-ar fi ridicat la 125 milioane de lire sterline, sumă neconfirmată oficial niciodată, a fost respinsă ca fiind prea mică.

Apoi, în decembrie, ultimele speranțe privind salvarea în ceasul al 12-lea s-au năruit, după ce și ultimul ofertant rămas, JD Sports, s-a retras din afacere.

La acea dată, administratorii judiciari au anunțat că vor începe să închidă cele 124 de magazine rămase.

Apoi, în ianuarie, retailerul Boohoo a intrat în joc, însă a cumpărat doar marca și site-ul Debenhams pentru suma de 55 de milioane de lire sterline, nu și magazinele. Acesta a fost momentul în care sfârșitul Debenhams era doar o chestiune de timp.

Boohoo a relansat site-ul web pe data de 12 aprilie 2021, operat sub propria companie, numită Debenhams Online Limited.

În anunțul închiderii ultimelor magazine, Debenhams a transmis, ieri:

”În următoarele 10 zile, Debenhams își va închide porțile pentru ultima dată în istoria sa de 242 de ani. Sperăm să vă vedem pe toți, pentru ultima oară, în magazine, înainte de a ne lua un ultim rămas bun de la Marea Britanie.”

Toți cei 12.000 de angajați își vor pierde locurile de muncă, de îndată ce rețeaua de 124 de magazine va înceta să mai funcționeze.

Retailerul operase deja disponibilizări încă din luna mai a anului trecut, circa 6.500 de locuri de muncă dispărând din schema de personal, în încercarea de a se menține pe linia de plutire.

În România, Debenhams a funcționat sub formă de franciză, operată de compania Fashion Retail Two. În vara anului 2017, ultimele două magazine de pe piața românească au fost închise, după ce afacerile scăzuseră cu peste 10% în anul anterior.

Brandul britanic Debenhams revenise pe piaţă în 2015, după aproape doi ani de pauză, anterior magazinele fiind operate tot în sistem de franciză.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!