Închide

Ajutor unic de 700 de lei pentru cei cu pensii de maxim 2000 de lei. Când se acordă?

Avatar
bani cash numerar copyright autor www.AFACERI.news

Copyright foto: contactați www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o OUG care prevede acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei pentru toţi pensionarii din sistemul public şi militar care au mai puţin de 2.000 de lei pe lună. Banii se acordă o singură dată, în luna iulie.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a precizat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că impactul financiar pentru acest ajutor este de 2,3 miliarde de lei.

Impactul total cu pensiile în România este, în 2022, de 110 miliarde de lei.

”Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat şi pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei”,

a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Sursa citat a precizat că Ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectaţi de creşterea preţurilor la utilităţile publice şi bunuri de consum, în special hrană, aflaţi în risc de excludere socială.

Veniturile lunare la care face referire Ordonanţa de urgenţă sunt: 

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;

d) venituri din indemnizaţia socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare;

e) venituri din salarii şi asimilate salariilor, raportate în “Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plăteşte ajutorul financiar. Acesta se acordă doar dacă veniturile cumulate şi realizate de aceeaşi persoană sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Măsura face parte din controversatul Programul guvernamental „Sprijin pentru România”, care ar aduce beneficii reale aproape exclusive doar bugetarilor.

scroll to top