Închide

Alegeri în Germania | Astăzi începe era post-Merkel. Cine sunt cei care vor să o înlocuiască?

Avatar
Olaf Scholz

Olaf Scholz

Timp de citire: < 1 minut

Germanii vor vota astăzi pentru a decide direcția politică a celei mai mari economii europene, după aproape 16 ani sub conducerea cancelarului Angela Merkel.

Favoriții acestor alegeri esențiale sunt social-democrații de centru-stânga (SPD), după o ascensiune neașteptată, dar constantă, a partidului, scrie dpa.

Candidatul SPD la funcția de cancelar, Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, care a lucrat îndeaproape cu Merkel în calitate de ministru de finanțe în ultimii patru ani, este favoritul scrutinului de azi.

Principalul său rival, Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani, candidatul creștin-democraților (CDU), a pierdut teren în timpul unei campanii electorale lipsite de vlagă, dar a redus decalajul din sondaje, în ultimele zile, la doar câteva puncte procentuale.

Astfel de marje mici vor fi cruciale, deoarece părțile se poziționează pentru discuțiile legate de o coaliție, după ce rezultatele vor fi publicate.

Pentru prima dată în istoria lor, Verzii au propus anul acesta un candidat pentru funcția de cancelar – Annalena Baerbock, dar popularitatea ei a scăzut, iar Verzii sunt așteptați să ocupe locul al treilea, la distanță de primele două forțe politice.

Merkel a condus un bloc conservator – format din CDU și din partidul bavarez Uniunea Socială Creștină (CSU) – către victorie în ultimele patru alegeri, definind cultura politică a Germaniei pentru o întreagă generație. Angela Merkel este al doilea cel mai longeviv lider din Germania, după Helmut Kohl,  în mandatul căruia a avut loc reunificarea Germaniei.

Majoritatea comentatorilor consideră că o coaliție formată din trei partide este cel mai probabil rezultat al alegerilor. Niciun partid nu a atins mult mai mult de un sfert din totalul voturile în sondajele realizate în timpul campaniei electorale.

scroll to top