Amenințați de furtuni, europenii sunt îndemnați să stea în case. Totuși, apare și o veste bună


Autor:    -  
windmills, clouds, fog
Fotografie de Oimheidi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Serviciul meteorologic din Marea Britanie a emis joi un cod roşu, în așteptarea furtunii Eunice, a doua care se abate asupra arhipelagului britanic într-un interval de 48 de ore. Meteorologii spun că anticipează că Eunice ar putea “să provoace perturbaţii importante” vineri din cauza “unor vânturi extrem de puternice”, scrie agenția France-Presse. De asemenea, în Europa Continentală zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric în Cehia și Germania, după ce liniile electrice au fost doborâte din cauza vântului, iar în Polonia doi oameni și-au pierdut viața în sudul țării. Totuși, vremea rea vine și cu o veste bună: s-a ieftinit energia electrică.

În Europa, prețurile energiei electrice pentru următoarele zile au scăzut, în condițiile în care turbinele eoliene de pe continent se află în pragul doborârii recordurilor istorice de producție, contribuind astfel la atenuarea tensiunilor de pe piața energiei europene, greu pusă la încercare în ultima jumătate de an, scrie Bloomberg.

Prețul de livrare pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în Germania, cea mai mare piață a Europei, a scăzut cu până la 66%, la cel mai scăzut nivel în acest an, până spre 40 de euro/MWh. Producția din parcurile eoliene din Germania se va dubla până sâmbătă dimineața, raportat la producția realizată vineri la aceleași ore, potrivit unei prognoze a Bloomberg.

Pzu Germania 17 Feb

Prețurile PZU din Germania. Sursa: Bloomberg.

Costul energiei electrice a scăzut de la recordurile înregistrate în decembrie, dar multe milioane de case și facilități industriale din Europa încă se confruntă cu facturi record. Totuși, iarna europeană a fost scutită de perioade persistente de ger, ceea ce a mai moderat puțin creșterea prețurilor la energie.

Vremea relativ blândă din Germania de până acum ar putea să se schimbe și să devină mai rece decât mediile multianuale în luna martie, potrivit prognozelor publicate vineri de către autoritatea meteorologică germană, Deutscher Wetterdienst.

Creșterea producției de energie eoliană va oferi o gură de oxigen și pentru obiectivele climatice ale statelor europene, după ce continentul s-a bazat, în mai mare măsură decât în alți ani, pe centralele pe cărbune și gaz, în special în toiul crizei energetice.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!