Închide

ANALIZĂ Der Standard: Economia Austriei crește ca din apă, dar prețurile au luat-o razna

Avatar
Austrieci La Cumparaturi

Mulți austrieci vor să uite repede perioadele multiple de carantină de tristă amintire și dau iama în cumpărături. Foto: Reuters

Timp de citire: 2 minute

Economia roșie-alb-roșie (n.r. culorile steagului Austriei) crește din nou, dar odată cu ea, prețurile au explodat. După ce economia a scăzut anul trecut cu un dramatic 8.8%, lucrurile par optimiste din nou, iar consumatorii recuperează ceea ce le-a scăpat în lunile coronablocajelor, scrie Der Standard.

După lunile triste cu multiplele carantine corona, consumatorii au multe de recuperat. Punctele fierbinți gastronomice din orașele mici și străzile comerciale sunt pline de lume atunci când vremea este frumoasă. Este din nou agitație pe arterele comerciale, iar vânzătorii observă o adevărată frenezie a cumpărăturilor.

Grădinile și terasele sunt mobilate generos cu plante și mobilier, s-au construit piscine, iar pentru alții bucătăria este în curs de reînnoire. Alții încă se echipează cu echipamente sportive noi. Ocazional, dorința de a face cumpărături chiar se transformă în frustrare deoarece achiziționarea unor produse – nu în ultimul rând datorită cererii mari – este asociată cu termene de livrare lungi.

Fără îndoială, eliberați de cătușele carantinei, consumatorii “înfloresc” din nou

Economia internă a crescut considerabil în al doilea trimestru. Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei. Comparativ cu trimestrul precedent, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,3 la sută și de la an la an chiar cu 11,4 la sută, potrivit estimării rapide a Institutului de Cercetare Economică de la Viena (Wifo). În primul trimestru al anului, PIB-ul a fost încă cu 1,1% sub trimestrul precedent și cu 4,5% sub anul precedent.

Desigur, nu există niciun motiv pentru a sărbători: creșterea puternică se datorează și nivelului foarte slab din al doilea trimestru al anului 2020. În acel moment, consecințele economice ale pandemiei au avut impactul lor deplin pentru prima dată. Așa că va dura ceva timp pentru a compensa pierderea prosperității.

Cu toate acestea, după prăbușirea deosebit de profundă a UE la nivelul economiei interne în toamna anului trecut, economia roșie-alb-roșie face din nou progrese rapide în comparație cu alte țări ale UE. Mai presus de toate, zonele cele mai afectate de coronacriză au beneficiat de căderea restricțiilor Covid la mijlocul lunii mai. Sectoarele comerțului, transporturilor, ospitalității și gastronomiei au crescut cu o cincime la intervale trimestriale, după un minus de 9,5 la sută în primul trimestru. Frizeriile, cinematografele și alți furnizori de servicii au crescut cu 7,1%.

Inflația rămâne ridicată

Creșterea semnificativă în comparație cu anul precedent se reflectă și în nivelul prețurilor. Și în iulie inflația va fi cu mult peste două procente. Conform unei estimări inițiale realizate de Statistics Austria, ar trebui să aterizeze la 2,7% față de anul anterior. Combustibilul și energia pentru gospodării continuă să fie motorul creșterilor de preț, dar există, de asemenea, majorări puternice ale prețurilor pentru biletele de avion.

Chiar și în industria de catering, este posibil ca unii oaspeți să înghită în sec atunci când vine nota de plată, având în vedere creșterea bruscă a prețurilor.

Însă rate ridicate ale inflației sunt înregistrate și în afara Austriei. Economia zonei euro a crescut cu două procente comparativ cu trimestrul anterior. Comparativ cu anul precedent, PIB-ul a crescut cu 13,7 la sută. Portugalia a înregistrat cea mai mare creștere cu un plus de 4,9 la sută comparativ cu trimestrul anterior, urmată de Austria. În Germania, creșterea de 1,5 la sută a scăzut așteptările economiștilor.

scroll to top