Închide

ANALIZĂ | PET, pe moarte. PEF devine noul „standard în industria alimentară și a băuturilor”

Avatar
Pef
Timp de citire: 5 minute

PEF poate deveni „standard în industria alimentară și a băuturilor”, spune un producător de materiale plastice, citat de Food Navigator. Utilizarea plasticului PEF – care este fabricat în întregime din plante, este complet reciclabil și care se degradează în natură mult mai repede decât materialele plastice normale – are potențialul de a deveni standardul în industria alimentară și a băuturilor, susține compania care încearcă să crească utilizarea acestui material.

Compania olandeză de biochimie Avantium declară că este pe cale să deschidă prima sa fabrică în scop comercial până la sfârșitul anului 2023; unitatea – din Delfzijl, Olanda, va produce 5.000 de tone metrice de FDCA pe an. FDCA este elementul cheie pentru polietilen furanoat (PEF), un biopolester 100% vegetal, complet reciclabil.

Potrivit Avantium, PEF are potențialul de a înlocui diverse materiale de ambalare, cum ar fi PET-ul, sticla sau aluminiul, în aplicații tipice, cum ar fi sticlele pentru băuturi răcoritoare, apă, băuturi alcoolice și sucuri de fructe. Se așteaptă ca sticlele fabricate cu PEF să apară în supermarketurile europene până la începutul anului 2024.

Planurile companiei Euronext listate la Amsterdam au fost amplificate după ce a strâns în jur de 28 de milioane de euro prin emiterea de 5,2 milioane de acțiuni noi și a anunțat un acord cu furnizorul belgian de ambalaje din plastic Resilux pentru furnizarea unui volum fix de rășină PEF de la fabrica Avantium.

De asemenea, a semnat acorduri de colaborare pentru a dezvolta sticle sustenabile cu un „proprietar major al unor mărci globale de alimente și băuturi”, cu o companie japoneză de chimie de specialitate (Toyobo), cu producătorul american de folie din poliester de specialitate Terphane și firma olandeză de îmbuteliere a băuturilor Refresco.

Proiecte inovatoare 

Avantium realizează o colaborare cu Coca-Cola, cu firma de băuturi spirtoase Absolut Company și cu Carlsberg pentru a dezvolta împreună mai multe aplicații PEF. Această inițiativă a condus deja la dezvăluirea de către Carlsberg a unui prototip pentru sticla de fibră verde, despre care susține că este prima sticlă de bere „din hârtie” din lume, realizată din fibre de lemn provenite din surse durabile, care este atât 100% bio-bazată, cât și complet reciclabilă. Gigantul danez al berii și-a anunțat parteneriatul în proiectul, care îl va ajuta să atingă obiectivul de zero emisii de carbon la fabricile de bere și să-și reducă amprenta de carbon din lanțul valoric cu 30% până în 2030.

Datorită acestor evoluții, Avantium este încrezătoare că PEF va fi introdus pe piață în întreaga lume și în aplicații de înaltă valoare, de la sticle monostrat, sticle multistrat și folii.

Tom van Aken, director executiv al Avantium, a declarat pentru FoodNavigator că plasticul PEF are acreditări de sustenabilitate atractive, deoarece nu folosește combustibili fosili (spre deosebire de polietilen tereftalat sau PET), poate fi reciclat și, de asemenea, se va degrada în natură mult mai rapid decât materialele plastice normale. Poate permite, de asemenea, prelungirea termenului de valabilitate și, astfel, poate contribui la reducerea deșeurilor.

Materialul este fabricat folosind zaharuri din porumb, grâu sau sfeclă și reține dioxidul de carbon mai bine decât PET-ul convențional.

„Dacă aveți băuturi carbogazoase, trebuie să păstrați CO2 în sticle”, a explicat el. „Materialul nostru este de 5-10 ori mai bun decât PET-ul pentru a păstra C02 în sticlă – deci în acest sens este aproape ca sticla, în ceea ce privește performanțele păstrării carbonatării în băuturile tale. Dar este la fel de bun pentru a păstra aerul și oxigenul din sticlă, așa că este bun pentru tot ceea ce este sensibil la oxigen, cum ar fi berea, sucurile, piureurile sau cafeaua. De asemenea, are o stabilitate termică mai mare și este un pic mai puternic decât PET-ul, deci are beneficii semnificative de performanță și de siguranță.“

Aproximativ 300 de milioane de tone de plastic sunt fabricate din combustibili fosili la nivel global în fiecare an, dintre care majoritatea nu sunt reciclate și poate dura sute de ani pentru a se descompune. Potrivit lui Van Aken, multe sticle de plastic nu sunt reciclate, deoarece utilizează mai mulți polimeri, cum ar fi polietilena, poliuretanul și nylonul împreună cu PET-ul.

„Încercăm să le înlocuim cu un film PEF monostrat care poate fi ușor reciclat”, a spus el. „ Aceasta va însemna o îmbunătățire substanțială față de materialele de ambalare existente.“

Între timp, Avantium spune că materialul său vegetal se degradează „de 100 de ori mai repede decât PET-ul”. „Acesta este un produs conceput pentru reciclare”, a subliniat CEO-ul. „Deci , în cazul în care ajunge în natură se va degrada mult mai rapid decât materialele plastice convenționale.“

Avantium intenționează să utilizeze zaharuri din plante provenite din deșeuri biologice durabile, astfel încât creșterea plasticului vegetal să nu afecteze lanțul global de aprovizionare cu alimente. Și, deși obiectivul său de a face 5.000 de tone este unul modest, se așteaptă ca producția sa să crească pe măsură ce crește cererea de materiale plastice regenerabile.

Plata unei prime pentru durabilitate

Cu toate acestea, costul rămâne o provocare pentru extinderea producției de PEF. În timp ce PET-ul costă în prezent aproximativ 1 EUR pe kilogram, de exemplu, PEF-ul costă între 8 și 10 EUR pe kilogram. Cu toate acestea, van Aken a spus că nu este o comparație similară. „Concurăm împotriva materialelor în care s-ar putea să folosească nylonul în sticle de apă pentru a menține carbonatarea în sticle”, a susținut el. „Dezavantajul este că, dacă sticla este o combinație de PET și nailon, aceasta nu poate fi reciclată. Dacă luați nailonul și îl înlocuiți cu PEF, aveți o sticla pe care o puteți ulterior recicla deoarece PEF și PET se pot amesteca și reciclare.“

El a mai subliniat, de asemenea, că în prezent, consumatorii finali sunt pregătiți să plătească o primă pentru produse durabile. „Mai multe cercetări arată că există un procent semnificativ de consumatori care sunt perfect pregătiți să achite câțiva cenți în plus pentru ceva mai sustenabil. Cred că prețul nu este un factor inhibator, după cum arată contractele pe care le-am semnat.“

Și, în timp ce planurile actuale ale companiei se vor axa pe „ mai multe aplicații de nișă de tip premium ”, el se așteaptă ca prețurile să scadă pe măsură ce firma va construi fabrici la scară mai mare.

„Începând cu 2026, ne așteptăm ca următoarea etapă să fie construirea unor fabrici la scară mai mare în Asia și SUA, ceea ce înseamnă că produsul va fi construit la o scară mult mai mare și vor fi disponibile mult mai multe materiale la un cost semnificativ mai mic. Apoi, materialul va concura cu toate ambalajele din sticlă, toate cutiile de aluminiu și cu multe dintre produse de ambalare multi-strat pe care le vedeți acum.“

„Acesta poate fi utilizat în sectorul băuturilor răcoritoare pentru sucuri și apă, dar, de asemenea, în tot ceea ce este sensibil la aer, precum cafeaua și carnea.“, a conchis acesta.

scroll to top