Închide

Apple ar putea pierde titlul de cea mai valoroasă companie din lume. Cine îi ia locul?

Avatar
Apple Store shop front

Fotografie de Laurenz Heymann pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

O scădere recentă a acţiunilor Apple, din cauza îngrijorărilor legate de vânzările de iPhone-uri, a pus cea mai mare companie tehnologică din Silicon Valley în pericolul de a fi depăşită de Microsoft ca cea mai valoroasă companie din lume, transmite agenția Reuters.

Îngrijorările noi legate de cererea de smartphone-uri au împins acţiunile Apple într-un declin de 2% până în prezent, după ce au crescut cu 57% în 2023.

Acţiunile Apple au scăzut miercuri cu circa 0,4%, în timp ce titlurile Microsoft au urcat cu 1,6%, erodând şi mai mult avantajul producătorului de iPhone.

Valoarea bursieră a Apple este acum la 2.866 miliarde de dolari, comparativ cu valoarea de 2.837 miliarde de dolari a Microsoft.

Capitalizarea bursieră a Apple a atins vârful la 3.081 miliarde dolari pe 14 decembrie, în timp ce valoarea Microsoft a atins 2.844 miliarde dolari pe 28 noiembrie.

Vânzările de iPhone-uri în China au scăzut cu 30% în prima săptămână a anului 2024, au declarat analiştii Jefferies într-o notă a clienţilor de săptămâna aceasta, adăugându-se la semnele de creştere a presiunilor competitive din partea Huawei şi a altor rivali interni.

Vânzările de căşti de realitate mixtă Vision Pro de la Apple încep pe 2 februarie în Statele Unite, marcând cea mai mare lansare de produs Apple de la iPhone în 2007.

Cu toate acestea, UBS, într-un raport de luni, a estimat că vânzările Vision Pro ar fi ”relativ nesemnificative” pentru câştigul pe acţiune al Apple în 2024.

De câteva ori din 2018 Microsoft a devansat pentru scurt timp Apple, ca cea mai valoroasă companie, cel mai recent în 2021, când preocupările legate de penuria lanţului de aprovizionare legate de pandemia de COVID-19 au lovit preţul acţiunilor producătorului de iPhone.

Ambele acţiuni tehnologice par relativ scumpe din punctul de vedere al preţului faţă de câştigurile aşteptate, o metodă comună de evaluare a companiilor cotate la bursă.

În medie, analiştii anticipează că Apple a înregistrat venituri în creştere cu 0,7%, până la 117,9 miliarde de dolari pentru trimestrul încheiat în decembrie, potrivit LSEG. Aceasta ar marca prima creştere a veniturilor de la an la an în patru trimestre. Apple îşi raportează rezultatele pe 1 februarie.

Analiştii estimează că Microsoft va raporta o creştere cu 16% a veniturilor, la 61,1 miliarde de dolari, sporită de creşterea continuă a afacerii sale în cloud.

scroll to top