Uleiul de măsline a devenit ”aur lichid”: doar băuturile alcoolice sunt mai preferate de hoții din Spania
Uleiul de măsline este cel mai furat produs în multe dintre supermarketurile spaniole, bandele de hoți vizând “aurul lichid” în contextul în care preţurile au crescut brusc după seceta de anul trecut din sudul ţării, care a afectat recolta de măsline, relatează SkyNews, citat de News.ro
Bande organizate de hoţi fură uleiul pentru a-l revinde ulterior, potrivit lui Ruben Navarro, şeful lanţului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia.
“Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pentru ei”, spune el.
Dintre produsele prezente pe rafturile supermarketurilor din Spania, uleiul de măsline a devenit al doilea cel mai furat produs, imediat după băuturile spirtoase. Şunca Iberico se află pe locul al treilea pe lista din sondaj.
Un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care costa mai puţin de 5 euro în urmă cu patru ani, ajunge acum la 14 euro.
Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline, iar familiile îl cumpără de obicei în vrac, pentru gătit.
Ca măsură de siguranţă, supermarketurile au început să lege între ele bidoanele mari de cinci litri cu ulei de măsline şi le-au ataşat de rafturi cu lacăte.
În unele magazine, sticlele de un litru sunt prevăzute cu etichete de securitate care trebuie să fie îndepărtate de către personal.
Jose Izquierdo, şef de vânzări al lanţului de supermarketuri Eroski, spune însă că hoţii folosesc dispozitive magnetice pentru a neutraliza mecanismele de siguranţă.
Uleiul de măsline este în prezent cel mai furat produs în supermarketurile din Aragon, Andaluzia, Castilla-La Mancha, Catalonia, Valencia, Madrid, Insulele Baleare şi Extremadura, potrivit companiei de securitate STC, care a realizat studiul în magazine.
Directorul de marketing al STC, Alejandro Alegre, a declarat că este neobişnuit să vezi un produs alimentar esenţial atât de sus pe lista furturilor.
“Uleiul de măsline este singurul care ar putea fi considerat un produs de bază, celelalte sunt şunca iberică, brânzeturile maturate, lamele de ras şi alcoolul”, a declarat Alegre pentru Financial Times.
Cultivatorii de măsline şi companiile care presează măslinele pentru a obţine ulei au fost, de asemenea, victimele unor jafuri, hoţii furând zeci de mii de litri de ulei, potrivit Financial Times.
Uleiul de măsline s-a scumpit dramatic în ultimul an, în UE. Spania, în topul scumpirilor, deși este un mare producător mondial
În prima lună a acestui an, preţul uleiului de măsline a fost cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, la nivelul mediei din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Biroul European pentru Statistică – Eurostat.
Uleiul de măsline s-a scumpit în decurs de un an, până în ianuarie 2024, în toate statele membre UE, cel mai semnificativ avans al prețurilor fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), în Grecia (67%) şi în Spania (63%). Adică tocmai țările mediteraneene, cu o apreciabilă producție de ulei de măsline.
Uleiul de măsline – aurul de pe rafturi
De altfel, o analiză a publicației grecești Documento, din luna noiembrie a anului trecut, arăta că, dincolo de scumpirile justificate de prețurile energiei în creștere sau de eventualele penurii punctuale cauzate de războiul declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei, până și produsele tradiționale grecești, care au făcut Grecia celebră în toată lumea – precum brânza feta sau uleiul de măsline – sunt mai scumpe pe piața internă decât în supermarketurile din țările occidentale.
De pildă, arăta analiza citată, o companie producătoare de ulei de măsline binecunoscută în Grecia vinde litrul la prețul de 12,32 de euro, în timp ce în Elveția același ulei se găsește la 10,86 euro (10,45 franci elvețieni), așadar în Grecia este cu 12% mai scump.
Este de remarcat faptul că în Elveția salariul minim era de 3.777 franci elvețieni (3.921,95 euro).
În Olanda același ulei se vinde cu 13,99 euro pe litru, în Spania cu 13,80 euro pe litru, în timp ce în Belgia cu 11,50 euro pe litru.