Închide

ASF: Legea finanțării participative (crowdfunding) a intrat în vigoare

Avatar
Crowd Funding

Foto: aflamnah.com

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) anunţă că Legea nr. 244 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1.503 al Parlamentului European şi al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă pentru afaceri şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1.129 şi a Directivei (UE) 2019/1.937 a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 754 din 27.07.2022 şi a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

Obiectivul principal al Regulamentului (UE) 2020/1.503 îl reprezintă crearea unui cadru de reglementare care să permită platformelor de finanţare participativă accesul la piaţa unică, printr-o autorizaţie bazată pe un singur set de reguli.

Ce este crowdfunding-ul?

Finanţarea participativă (crowdfunding) reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. O astfel de finanţare ar putea consta în împrumuturi, achiziţionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative.

Finanţarea participativă oferă o sursă alternativă de finanţare, inclusiv de capital de risc, dar poate oferi şi alte beneficii pentru afaceri: aceasta poate valida o idee de afaceri, poate oferi antreprenorilor acces la un număr mare de persoane furnizând perspective şi informaţii, fiind totodată şi un instrument de marketing.

Având în vedere că, până la apariţia Legii nr. 244/2022, în România nu a existat un act normativ care să reglementeze în mod expres activitatea de finanţare participativă, ASF anunță că “s-a implicat activ atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte întregul proces de avizare interinstituţională care a precedat adoptarea şi intrarea în vigoare a acestei legi”.

scroll to top