Închide

Au fost semnate primele contracte pentru eficiența energetică a companiilor din sectorul agroalimentar

Avatar
solar energy, solar system, solar panel

Fotografie de andreas160578 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Marcel Boloș a semnat sâmbătă primele 13 contracte de finanțare pentru producție de energie din surse regenerabile, depuse în urma celor două apeluri deschise prin Programul Operațional Infrastructură Mare – ”Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile” și ”Măsuri de ajutor de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile”. Contractele de finanțare, semnate alături de domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au o valoare totală de 3 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al MIPE.

„Invesițiile în eficiență energetică sunt, în contextul actual, o premisă pentru competitivitate și pentru a materializa conceptul de economie verde. Am avut alocări speciale pentru sectorul agroalimentar, pentru a reduce presiunea asupra securității alimentare și lanțurilor valorice esențiale, fiind o metodă de a menține competitivitatea domeniului alimentar și energetic. Cu aceste măsuri concretizate în proiecte, sperăm ca eficiența energetică să fie atât un mijloc de a ajunge la aprovizionarea sustenabilă cu energie, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar și o modalitate prin care Guvernul României ajută întreprinderile din acest sector de activitate să treacă peste crizele suprapuse cu care ne confruntăm. Îi mulțumesc domnului ministru Petre Daea pentru buna noastră colaborare, prin care reușim să susținem acest pilon cheie al economiei românești”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Peste 100 de proiecte depuse în cadrul celor două apeluri dedicate sectorului agroalimentar

MIPE a implementat în toamna anului 2022 un pachet de măsuri de 500 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul antreprenorial să dobândească independență energetică, prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor și construcțiilor industriale/prestărilor de servicii precum și celor specifice proceselor tehnologice cât și pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.

Din contractele semnate astăzi, 5 proiecte au fost depuse în apelul ”Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile – clasa CAEN 10, 11”(parțial), în valoare totală de 1 milion euro și 8 în cadrul apelului ”Măsuri de ajutor de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile – clasa CAEN 10, 11”(parțial), în valoare totală de aproximativ 2 milioane euro.

Investițiile se vor concretiza în instalarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile (energia solară), sisteme panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor și centrale electrice fotovoltaice, sisteme de monitorizare a consumurilor de energie care să asigure reducerea consumului de energie, achiziționare sisteme de monitorizare a consumurilor de energie, achiziție echipamente eficiente energetic cu consumuri reduse de energie pentru înlocuirea echipamentelor uzate cu consumuri energetice mari și măsuri de eficiență pentru clădiri.

Din alocarea pentru măsurile de eficiență energetică finanțate prin POIM, 200 milioane euro au fost destinați sectorului agroalimentar astfel:

  • 30 mil. euro pentru schema de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile CAEN 10–11, în cadrul căreia au fost depuse 34 proiecte în valoare totală de 7.460.694 euro;
  • 85 mil. Euro pentru măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile ‑CAEN 10–11, fiind depuse 68 proiecte în valoare totală de 20.756.330 euro;
  • 85 mil. Euro pentru măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri CAEN 10–11, cu 1 proiect depus în valoare totală de 863.448 euro.
scroll to top