Închide

Austria, sursa problemei? Coca-Cola, probleme majore în Croația. Ministrul recomandă: “Beți apă!”

Avatar
Roemerquelle Emotion Gama

Gama de ape cu arome Roemerquelle, produse în Austria de gigantul Coca-Cola. Foto: medianet.at

Timp de citire: 3 minute

Cel puţin şase persoane s-au îmbolnăvit săptămâna trecută după ce au consumat apă cu arome produsă de compania Coca-Cola în Croaţia. Ministrul Sănătăţii din această ţară sfătuieşte populaţia să “bea apă” în timp ce autorităţile au deschis o investigaţie, iar filialei locale a companiei de îmbuteliere Coca-Cola HBC i s-a cerut să retragă de la vânzare loturile a două băuturi răcoritoare, relatează Reuters şi POLITICO.

O persoană a fost spitalizată după ce ar fi consumat sâmbătă, într-o cafenea din Rijeka, un oraş din vestul Croaţiei, Römerquelle, o apă minerală cu aromă – brand austriac, de altfel. Tânărul ar fi suferit leziuni la nivelul gâtului, potrivit presei locale.

Alte trei persoane au fost spitalizate marţi în capitala Zagreb, a declarat presei locale doctorul Rajko Ostojić, şeful departamentului de gastroenterologie de la spitalul KBC din Zagreb. Ostojić, care este şi fost ministru al sănătăţii, a declarat:

“Nu intraţi în panică. Evitaţi toate băuturile carbogazoase! Beţi apa obişnuită a oraşului! Zagrebul este grozav, la fel şi Dalmaţia … Dacă Croaţia are ceva, are o apă excelentă”,

a spus fostul ministru.

Una dintre victime s-ar fi îmbolnăvit după ce a băut o Coca-Cola cumpărată de la un automat.

Miercuri, ministrul sănătăţii, Vili Beros, a anunţat că în total sunt şase cazuri suspecte, apărute în capitala Zagreb şi în oraşul Varazdin.

Beroš confirmase anterior două dintre cazurile suspecte de intoxicare, spunând că ambele aveau leziuni la nivelul esofagului. Întrebat dacă este sigur să se consume băuturi carbogazoase,  Beroš a spus că oamenii ar trebui să manifeste “prudenţă generală”.

“Avem două băuturi în două oraşe, îmbuteliate în două ţări”,

a spus el.

“Cel mai bine este să beţi apă!”,

a recomandat şi actualul ministru al Sănătăţii.

Austriecii, sursa problemei?

Römerquelle, care este o marcă deţinută de Coca-Cola, este îmbuteliată în Austria, iar Coca-Cola în Croaţia.

Institutul Croat de Sănătate Publică analizează mostre de băuturi pentru a determina ce a cauzat simptomele.

Coca-Cola HBC Croaţia a declarat marţi că este la curent cu un “incident izolat” care a intervenit în Rijeka şi cooperează cu autorităţile, iar Coca-Cola HBC Austria a declarat că “monitorizează îndeaproape” situaţia.

Biroul Inspecţiei de Stat din Croaţia a ordonat însă miercuri filialei locale a companiei de îmbuteliere Coca-Cola HBC să retragă de la vânzare loturile a două băuturi răcoritoare, în timp ce desfăşoară investigaţii privind cazurile de îmbolnăvire suspectate a fi fost cauzate de aceste băuturi.

Coca Cola HBC Croaţia, parte a companiei de îmbuteliere care distribuie produsele Coca-Cola, a precizat, într-un comunicat publicat de presa locală, că analizele sale interne nu au găsit nereguli în produse, dar că retrage loturile până la încheierea anchetei oficiale.

Compania a precizat că a retras temporar un lot de Coca-Cola Original Taste 500 ml şi două loturi limitate de Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml (foto).

Apa austriacă cu arome, suspectă de ceva timp

Scandalul legat de băuturile carbogazoase ale mărcii austriece “Römerquelle” se extinde în Croația. Coca-Cola este nevoită acum să retragă de la vânzare unele dintre seriile sale de băuturi din această țară, anunța miercuri seara Kleine Zeitung.

Marți dimineață, în Croația a fost confirmat oficial că un bărbat din Rijeka a trebuit să fie internat în spital cu arsuri la esofag după ce a consumat sâmbătă o băutură carbogazoasă de marca “Römerquelle Emotion”. Înainte de confirmarea oficială, pe rețelele de socializare circulau deja mesaje de panică pentru a evita băuturile carbogazoase de anumite mărci.

Se pare că acestea nu au fost nefondate, deoarece acum există mai multe cazuri suspecte în Croația. Un caz a avut loc cu câteva luni în urmă și s-ar fi întâmplat și la Rijeka, în luna mai, după ce s-a consumat aceeași băutură, scrie “24sata”

scroll to top