Închide

Bancherul Adrian Vasilescu ne ia de proști: “În România NU avem bănci austriece”

Avatar
Bcr Boicot

Colaj foto: Twitter

Timp de citire: 2 minute

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat pentru toți românii care îşi exprimă intenţia de a boicota companiilor austriece urmare a votului împotriva aderării României la Spaţiul Schengen şi numesc BCR și Raiffeisen ca fiind bănci austriece că situația nu stă deloc așa. Practic Vasilescu ne aburește că o societate înregistrată în România este românească, ignorând total acționariatul care, de cele mai multe ori, duce profiturile în țara-mamă.

După ce Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen, românii au anunțat că vor boicota firmele austriece prezente în țara noastră, cum ar fi BCR-Erste și Raiffeisen Bank.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a explicat situația celor două bănci cu capital austriac, la boicotul cărora îndeamnă unele voci din spațiul public.

“În România nu avem bănci austriece. În sistemul bancar românesc sunt două bănci cu capital majoritar austriac BCR și Raiffeisen, dar ele nu sunt bănci austriece, nu sunt nici sucursale venite în România cu pașaport european, sunt bănci românești în sistemul nostru bancar. Sunt avizate de Banca Națională a României, sunt supravegheate de BNR, dau credite în România, pentru populație și pentru firme și împrumută bugetul statului în România.

Fac profit în România, dar îl duc în Austria

Fac profit în România și imediat după ce se constituie profitul se departajează o sumă din acest profit ca impozit pentru buget, abia după aceea în anii în care se aprobă în adunarea generală să se dea dividende, că nu se aprobă în toți anii, i-au și acționarii dividende ca drept participarea lor la constituirea capitalului băncii și la formarea băncii și la pornirea băncii ca să funcționeze în sistemul bancar.

BCR și Raiffeisen sunt bănci de importanță sistemică. Sunt 10 bănci de importanță sistemică în România din întregul sistem bancar, riscurile care se adună în aceste bănci afectează întregul sistem bancar. BNR nu are prerogative să intervină în astfe de situații.

Adrian Vasilescu, în încercarea de a stăvili valul declanșat pe rețelele sociale de protestul #BoicotAustria, se comportă ca un vajnic avocat al insituțiilor bancare cu capital majoritar austriac, ignorând de fapt interesul național și libera piață concurențială, care le dă dreptul românilor să schimbe furnizorul de servicii bancare cu unul cu capital preponderent românesc. De exemplu CEC sau Banca Transilvania.

scroll to top