Închide

Bătrânul Carrefour își caută cu disperare un partener. Poate face cu Auchan mariajul perfect?

Avatar
Auchan Carrefour

Colaj foto: fucaa.com

Timp de citire: 2 minute

Piața retailului fierbe. Carrefour își caută cu disperare un partener. Se spune că CEO-ul Alexandre Bompard explorează diferite scenarii de consolidare, inclusiv unul cu concurentul Auchan. Împreună, ar putea deveni chiar lideri de piață. Dar care sunt șansele unui mariaj? 

După eșecul cu canadienii de la Couche Tard, Alexandre Bompard, CEO al grupului Carrefour, caută alți potențiali candidați. Bompard consideră că piața franceză de retail este prea fragmentată și că o consolidare este necesară pentru a câștiga forță.

Prin urmare, șeful Carrefour a purtat deja discuții cu grupul de pariuri Groupe Casino în 2018. Cel puțin așa relatează ziarul francez Le Monde.

În această primăvară, executivul francez de top a intrat în discuții cu familia Mulliez, proprietarul Auchan. O fuziune cu lanțul de hipermarketuri din nordul Franței ar putea schimba semnificativ jocul și ar face din Carrefour numărul unu pe piața franceză, înaintea actualului lider de piață Leclerc. La urma urmei, Carrefour are o cotă de piață de 19% în Franța, Auchan 8,9% și Leclerc aproximativ 21%. Nu este clar dacă discuțiile sunt încă în curs în acest moment.

Unele surse din Le Monde au susținut că negocierile s-au oprit deja înainte de vară, în timp ce un bancher de investiții citat de Retail Detail spune că discuțiile sunt încă în desfășurare.

Companiile se abțin de la comentarii

Nu pare însă o partidă bună pentru niciunul din însurăței? Analiștii Barclays au precizat deja că nu cred că fuziunea este o idee bună. Dezavantajele nu ar depăși avantajele pentru Carrefour. Împreună, ei vor deveni într-adevăr liderul de piață de necontestat. Cu toate acestea, cel mai important beneficiu ar fi achizițiile substanțiale și sinergiile de costuri.

Cele două grupuri se suprapun nu numai în Franța, ci și în Spania, Polonia, România și Taiwan. Cu toate acestea, șansele ca ambilor giganți să le fie permis să fuzioneze exact așa de către autoritățile antitrust par foarte mici. Pentru că în unele orașe ar apărea de-a dreptul situații de monopol.

De asemenea, nu pare rezonabil ca un retailer mare, operator de hipermarketuri, să funzioneze cu unul similar, pe aceeași piață, un concept de retail de la care consumatorii s-au abătut în ultimii ani. Nu întâmplător Auchan a pierdut cota de piață cel puțin trei ani la rând, în timp ce Carrefour, potrivit analiștilor, este pe drumul cel bun.

Așadar, rămâne de văzut dacă familia Mulliez este pregătită să predea frâiele. Mai ales că fondatorul Gerard Mulliez (90 de ani) este încă activ și grupul nu se află în dificultăți financiare. Familia a criticat anterior viziunea pe termen scurt a companiilor listate, dintre care una e chiar pretendentul Carrefour.

Concluzionând, nu prea există șanse de succes, dacă îi întrebi pe analiștii Barclays.

scroll to top