Închide

BCE: Subvenționarea muncii reduse a protejat eficient veniturile populației din zona euro

bank, euro, european central bank

Sediul BCE. Fotografie de moritz320 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Schemele de subvenționare a muncii reduse (Kurzarbeit) implementate de guvernele din zona euro au protejat veniturile gospodăriilor de cea mai mare parte a pierderilor din timpul recesiunii induse de pandemie, iar pierderile de venituri se diminuează rapid, potrivit unui studiu publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), citat de Reuters.

În cadrul diferitelor inițiative care privesc munca redusă, companiile au putut să scadă temporar numărul orelor de lucru, în vreme ce guvernele au subvenționat diferența până la salariile întregi, în schimbul garanțiilor păstrării locurilor de muncă.

Fără astfel de măsuri, gospodăriile din zona euro ar fi pierdut 22% din câștigurile salariale, însă pierderea efectivă a fost de aproximativ 7%, potrivit Buletinului Economic al BCE.

Peste 35 de milioane de lucrători din cele mai mari cinci țări din zona euro au putut să se înscrie într-o schemă de muncă redusă la momentul de apogeu al crizei, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care șomajul a crescut la doar 7,3% în aprilie, jumătate față de rata raportată în Statele Unite.

Schema de subvenționare a muncii reduse a fost inspirată din experiența Germaniei, care a implementat-o prima dată în perioada crizei anterioare, în 2009. Aceasta a permis economiei germane să lase în urmă recesiunea mai repede decât majoritatea celorlalte țări, să păstreze active locurile de muncă, și să limiteze scăderea puterii de cumpărare a populației în perioada de criză.

Guvernul de la București a preferat, cel puțin până acum, o altă variantă de subvenționare, și anume plata șomajului tehnic în cuantum limitat de 85%, pentru angajații care nu au putut să lucreze din cauza restricțiilor determinate de pandemie.

Mediul de business a cerut insistent introducerea unei anumite forme de subvenționare a muncii reduse, pe model german. Săptămâna trecută, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că Guvernul analizează posibilitatea de a introduce programul flexibil de muncă, așa-numitul Kurzarbeit, ca sistem de sprijinire a mediului economic. Totuși, până acum nu a fost luată nicio măsură în acest sens.

scroll to top