Închide

CE: Ajutor umanitar de aproape 65 mil. de euro pentru cei mai vulnerabili din sudul Africii

Avatar
south africa, child, girl

Fotografie de Yolanda pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a anunţat luni că pune la dispoziţie un ajutor umanitar în valoare de 64,7 milioane euro pentru ţările din regiunea Africii de Sud pentru a ajuta persoanele care au nevoie de asistenţă să facă faţă pandemiei de Covid-19.

”Comisia pune la dispoziţie un ajutor umanitar în valoare de 64,7 milioane euro pentru ţările din regiunea Africii de Sud pentru a ajuta persoanele care au nevoie de asistenţă să facă faţă pandemiei de Covid-19, condiţiilor meteorologice extreme, cum ar fi seceta persistentă din regiune, precum şi altor crize”,

arată CE într-un comunicat.

Finanţarea din cadrul acestui pachet de ajutoare va fi destinată proiectelor umanitare din Angola (3 milioane euro), Botswana (1,95 milioane euro), Comore (500.000 euro), Eswatini (2,4 milioane euro), Lesotho (4,8 milioane euro), Madagascar (7,3 milioane euro), Malawi (7,1 milioane euro), Mauritius (250.000 milioane euro), Mozambic (14,6 milioane euro), Namibia (2 milioane euro), Zambia (5 milioane euro) şi Zimbabwe (14,2 milioane euro). Alte 1,6 milioane euro sunt alocate acţiunilor regionale de pregătire pentru dezastre.

”UE contribuie la furnizarea de asistenţă vitală pentru gospodăriile sărace care au suferit pierderi de culturi şi de animale din cauza secetei. Pachetul de măsuri de ajutor va consolida, de asemenea, pregătirea şi răspunsul ţărilor din regiune pentru a face faţă pandemiei de COVID-19. În paralel, UE ajută comunităţile să se pregătească mai bine pentru a combate riscurile naturale şi a reduce impactul acestora”,

spune Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor.

Finanţarea va viza: acordarea de asistenţă alimentară gospodăriilor vulnerabile şi ajutorarea fermierilor din zonele afectate pentru ca aceştia să îşi redobândească mijloacele de subzistenţă; măsurile de prevenire a COVID-19 şi de pregătire în acest sens, măsuri menite să sprijine sistemele locale de sănătate şi să faciliteze accesul la asistenţă medicală, echipamente de protecţie, salubrizare şi igienă.

Finanţarea are în vedere şi proiectele de pregătire pentru dezastre care acoperă şi noile nevoi generate de pandemia de COVID-19. Printre acestea se numără consolidarea sistemelor de alertă timpurie şi planuri de evacuare a comunităţilor expuse riscurilor de dezastre naturale pentru ca acestea să dispună de stocuri de urgenţă de echipamente individuale de protecţie.

De asemenea, este vizată şi sprijinirea educaţiei copiilor şi oferirea de cursuri de formare personalului didactic.

”Având în vedere deteriorarea gravă a situaţiei în materie de securitate în Cabo Delgado din nordul Mozambicului, suma de 5 milioane euro va fi destinată sprijinirii persoanelor vulnerabile din zonă”, arată CE.

Ajutorul umanitar anunţat luni se adaugă celor peste 67 de milioane euro alocate regiunii în 2019, ca urmare a impactului celor două cicloane, al secetei şi al crizei economice şi umanitare din Zimbabwe.

Regiunea Africii de Sud nu a avut decât un singur sezon ploios normal în ultimii cinci ani. În majoritatea zonelor, ultimul trimestru al anului 2019 a fost una dintre cele mai secetoase zece perioade din 1981 încoace, ceea ce a cauzat pierderi considerabile de animale şi pagube ale recoltelor. În multe locuri, sezonul de vegetaţie actual este extraordinar de cald şi de uscat, în timp ce în alte părţi ale regiunii, precipitaţiile neregulate riscă să pericliteze recoltele în 2020. În unele ţări, această povară se adaugă unor dificultăţi economice covârşitoare deja existente.

”Este probabil ca pandemia de COVID-19 să exacerbeze nevoile umanitare care sunt deja semnificative în regiune”, precizează CE.

 

scroll to top