Închide

Englezii se țin de cuvânt: în premieră, importurile de combustibili din Rusia au ajuns la zero

Avatar
People in the street protesting against war

Fotografie de Matti pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

În luna iunie, în premieră pentru istoria înregistrărilor oficiale, Marea Britanie nu a mai importat nicio moleculă de combustibili din Rusia, în conformitate cu promisiunile guvernului de la Londra de a renunța, treptat și total, la toate achizițiile de gaze naturale și petrol de proveniență rusească, decizie luată în urma invadării Ucrainei de către trupele Moscovei, au anunțat oficialii britanici, citați de Bloomberg.

Cifrele, publicate miercuri de Oficiul Național pentru Statistică de la Londra, arată că importurile de combustibili din Rusia au scăzut la zero, pentru prima dată de când se fac raportări, adică din 1997. În perioada martie 2021-februarie 2022, în anul anterior invadării Ucrainei de către Rusia, media lunară a valorii importurilor britanice de combustibili din Rusia se ridica la 499 de milioane de lire sterline.

Înainte de 24 februarie 2022, Rusia era cel mai mare furnizor de produse rafinate din petrol al Regatului Unit, potrivit datelor oficiale, reprezentând 24,1% din cantitatea de astfel de produse importate de britanici. De asemenea, Rusia furniza 5,9% din importurile de țiței brut ale Regatului Unit și 4,9% din importurile de gaze.

”Ca urmare a ambiției guvernului Regatului Unit de a elimina treptat importurile de petrol și gaze rusești, nu au mai fost înregistrate importuri de petrol rafinat, țiței, gaze sau cărbune, cocs sau brichete din Rusia în luna iunie 2022. Situația geopolitică i-a determinat pe importatori să caute alternative. Astfel, au existat creșteri ale importurilor de produse rafinate din petrol din Arabia Saudită, Olanda, Belgia și Kuweit în ultimele luni, compensând parțial importurile din Rusia”, a transmis Oficiul Național pentru Statistică.

Importurile totale de bunuri din Rusia au totalizat 33 de milioane de lire sterline în iunie, în scădere cu aproximativ 97% față de media lunară din anul anterior invaziei.

scroll to top