Cea mai cunoscută platformă de învățare a limbilor străine renunță la 10% din colaboratori, înlocuindu-i cu AI
Compania Duolingo Inc., care operează cea mai cunoscută platformă online de învățare a limbilor străine, reduce cu 10% numărul colaboratorilor aflați sub contract, utilizând în locul muncii acestora inteligența artificială (AI) generativă pentru activități de creare de conținut multilingv, transmite Bloomberg.
Aproximativ 10% dintre colaboratorii platformei au fost ”disponibilizați”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
”Pentru anumite tipuri de sarcini de muncă, nu mai avem nevoie de atât de mulți oameni ca până acum, pentru că o parte din această muncă poate fi transferată către AI”, a spus purtătorul de cuvânt.
Directorul executiv al companiei, Luis von Ahn, scria într-un text adresat acționarilor, în luna noiembrie, că Duolingo folosește AI generativă – o tehnologie care permite utilizatorilor să creeze mai rapid text scris, vorbit, dar și imagini – pentru a produce ”conținut nou mult mai rapid”. Inteligența artificială este utilizată, de pildă, pentru construirea textelor și scenariilor lecțiilor aflate pe platformă.
În plus, compania folosește inteligența artificială pentru a genera mesaje vocale în cadrul aplicației. Într-un modul premium, introdus recent – Duolingo Max, utilizatorii pot chiar să primească feedback generat de inteligența artificială și pot să converseze cu un robot conversațional în limba pe care doresc să o învețe.
Acțiunile Duolingo au crescut cu 3,2% la bursa din New York, imediat după anunț, după ce în 2023 au avut un an excepțional, triplându-și valoarea.
Purtătorul de cuvânt al companie a mai adăugat că reducerea locurilor de muncă la Duolingo nu reprezintă o ”înlocuire om cu om” a angajaților cu soluțiile de inteligență artificială. El spune că Duolingo a încercat să îmbine inteligența umană cu cea artificială generativă, iar mulți dintre angajații și colaboratorii săi cu normă întreagă folosesc tehnologia chiar în munca lor.
La finalul anului 2022, Duolingo avea 600 de angajați cu normă întreagă, potrivit celor mai recente rapoarte ale companiei. Purtătorul de cuvânt citat a adăugat că niciun angajat cu normă întreagă nu a fost afectat de disponibilizări, ci doar colaboratorii externi.
”Distorsiuni semnificative pe piața muncii”
Interesul tot mai mare pentru inteligența artificială generativă a determinat asociațiile angajaților și sindicatele să își pună întrebarea dacă nu cumva companiile vor începe să folosească tehnologia drept o scuză pentru a-și reduce forța de muncă.
Un raport publicat în aprilie de Forumul Economic Mondial (WEF) estima că inteligența artificială ar urma să provoace ”distorsiuni semnificative ale pieței muncii” în următorii cinci ani, deși impactul net al utilizării sale în activitățile curente ar putea să fie unul pozitiv, în condițiile în care angajatorii vor fi interesați de angajați cu mai multe abilități tehnice pentru a putea să utilizeze tehnologia inovativă cât mai bine și mai eficient.
Luna trecută, gigantul tehnologic american Microsoft a răspuns acestor preocupări și a anunțat înființarea unei alianțe cu cea mai mare federație sindicală din Statele Unite (The American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations – AFL-CIO), alcătuită din 60 de sindicate care reprezintă 12,5 milioane de angajați, pentru a-i instrui pe oameni despre inteligența artificială și pentru a analiza modul în care tehnologia poate afecta procesele de muncă și șansele de angajare.
La evenimentul în care a fost anunțat parteneriatul, președintele Microsoft, Brad Smith, a spus că obiectivul colaborării este acela de a aduce industria și forța de muncă la aceeași masă de discuții, pentru a găsi soluții noi prin care activitățile productive să poată fi îmbunătățite, în folosul tuturor părților interesate.
”Nimeni, iar eu cu atât mai puțin, nu o să poată spune că inteligența artificială nu va înlocui vreodată vreun loc de muncă. Nu cred că ar fi sincer din partea mea. Inteligența artificială este bine concepută pentru a accelera procesele de muncă și pentru a elimina unele dintre acele activități făcute de oameni pe care le-ați putea considera greoaie sau monotone.”
În orice caz, Duolingo este doar cel mai recent exemplu de companie care recurge la înlocuirea muncii umane cu cea care poată fi realizată cu ajutorul inteligenței artificiale.
În luna iunie a anului trecut, Chegg Inc., companie care operează o platformă educativă online foarte cunoscută în Statele Unite, anunța că își va reduce forța de muncă cu 4%, urmând ca inteligența artificială să fie inclusă în platformă tot mai mult, pe măsură ce utilizatorii săi se vor obișnui să converseze în mod firesc cu chatboții.
Mai devreme, la începutul lunii mai, directorul executiv al IBM (International Business Machines), Arvind Krishna, declara că va opri procesele de recrutare pentru posturile în care angajații umani ar putea fi înlocuiți cu diverse forme de inteligență artificială (AI) în următorii ani. Krishna estima că 30% dintre locurile de muncă de la nivel de back-office – în special în departamentele de resurse umane – ar putea fi automatizate cu instrumente bazate pe inteligența artificială într-un orizont de aproximativ cinci ani.
El a mai precizat că unele sarcini simple și mașinale, cum ar fi trimiterea de corespondență sau anunțuri de uz intern intra- și inter-departamentale, vor fi probabil complet automatizate în anii ce urmează.
Pe de altă parte, unele procese din activitatea de resurse umane, cum ar fi procesele de evaluare a forței de muncă și a productivității, probabil nu vor fi automatizate complet în următorul deceniu.