Închide

Cea mai mare investiție industrială la Oradea: Stihl construiește o fabrică nouă cu 125 mil. €

Avatar
Stihl

Sursa foto: Stihl.ro.

Timp de citire: 3 minute

Producătorul german de echipamente electrice va investi 125 de milioane de euro într-o nouă fabrică găzduită în Parcul Industrial din Șoseaua Borșului, lângă Oradea, potrivit primarului municipiului, Florin Birta, care a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook. Aceasta va fi cea mai mare investiţie făcută vreodată în parcurile industriale din Oradea.

Compania Andreas Stihl Power Tools, numele sub care germanii operează în România, va produce în noua fabrică din parcul industrial din Şoseaua Borşului începând de la jumătatea anului 2024 și va avea 150 de angajaţi.

”Acum aprobăm cea mai mare investiţie făcută în parcurile industriale orădene de la înfiinţarea lor şi până în prezent. Este vorba de o investiţie efectuată de firma germană Stihl, de 125 milioane euro, în care în primă fază vor fi înfiinţate locuri de muncă pe o suprafaţă de teren de 14,7 hectare în parcul industrial Eurobusiness I”, le-a spus primarul Florin Birta consilierilor local, marţi, în cadrul şedinţei ”de îndată” anunţată la cererea investitorului doar cu 5 minute înainte, scrie publicația locală Bihoreanul.

Consilierii locali au votat cu unanimitate rezultatele negocierii purtate de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea cu firma Stihl, care va plăti o redevenţă de 0,80 euro pe metrul pătrat pe an pentru suprafaţa de 146.599 metri pătraţi concesionată.

Primarul Florin Birta a declarat pentru publicația citată că negocierile între părţi au început în urmă cu opt luni şi s-au desfăşurat în secret. În premieră pentru Oradea, firma Stihl Power Tools le-a impus negociatorilor municipalităţii să semneze contracte de confidenţialitate.

”Discuţiile s-au purtat în cea mai mare discreţie. Până şi şedinţa de Consiliu Local în care s-a aprobat investiţia a trebuit anunţată doar cu 5 minute înainte”, a povestit Birta.

Potrivit primarului, compania Stihl a ajuns la Oradea la recomandarea fostului director al ADR Nord-Vest, Marcel Boloş, în prezent ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Firma Stihl a contactat reprezentanţii ADR Nord-Vest, care le-au arătat mai multe locaţii în Cluj, Oradea, Timişoara şi Turda. Reprezentanţii firmei au fost în vizită la faţa locului, iar Oradea a rămas pe o listă scurtă alături de alte două oraşe din străinătate”, a spus edilul orădean.

Florin Birta a afirmat că investitorii au ales Oradea datorită situării sale.

”Atuurile Oradiei au fost conectarea la reţeaua de autostrăzi, graţie poziţionării geografice şi condiţiile oferite de parcurile industriale”, a afirmat edilul.

Birta a spus că investitorii îşi doresc să înceapă lucrul cât mai repede.

”Reprezentanţii firmei estimează că vor începe producţia în Oradea la jumătatea anului 2024, iar aici vor fabrica echipamente electrice pentru exterior destinate profesioniştilor, dar şi amatorilor. Construcţia spaţiilor de producţie va începe cel mai târziu la începutul anului viitor”, a mai spus edilul.

Investiţia firmei Stihl în Oradea a fost confirmată marţi de ADLO printr-un comunicat de presă transmis după semnarea contractului de concesiune a terenului.

Toate investiţiile făcute până acum în toate parcurile industriale din Oradea s-au ridicat la 420 milioane euro, potrivit Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea. Cu cele 125 milioane euro pe care îi va investi Stihl, suma totală a investițiilor în parcurile industriale orădene va ajunge la 545 milioane euro.

Până în prezent, cea mai mare investiţie făcută în parcurile industriale orădene aparținuse producătorilor de arcuri pentru industria auto, Sogefi, în 2019, şi s-a ridicat la 50 milioane euro. În topul investitorilor se mai numără firmele Plexus şi Nidec cu câte 30 milioane euro şi Faist Mekatronic cu o investiţie de 23 milioane euro, mai scrie Bihoreanul.

Stihl este o cunoscută companie care produce unelte electrice, în special motofierăstraie, folosite în toată lumea. Firma a fost fondată în 1926 de Andreas Stihl, lângă Stuttgart (Germania). Potrivit site-ului companiei, Stihl este cea mai vândută marcă de motofierăstrău din lume. Acelaşi brand produce şi motocoase, suflante şi pulverizatoare, utilaje pentru întreţinerea arbuştilor şi gardului viu, maşini de tuns iarba, motocultoare, curăţătoare de înaltă presiune etc.

scroll to top