Închide

Un CEO american celebru face o declarație stupefiantă: Statele Unite sunt deja în recesiune!

Avatar
America Recesiune Criza

Foto: tehrantimes.com

Timp de citire: 3 minute

Cathie Wood, CEO al Ark Invest, companie de management a activelor și investițiilor cu o valoare de piață de peste 15 miliarde de dolari, a declarat că SUA se află deja într-o recesiune economică și a recunoscut că a subestimat gravitatea și puterea de rezistență a inflației, anunță CNBC.

“Credem că ne aflăm în recesiune. Credem că există o mare problemă cu acțiunile… Niciodată în cariera mea nu am văzut o creștere atât de puternică. Și sunt deja 45 de ani de când joc pe această piață”, a spus omul de afaceri.

Investitorul axat pe inovație a declarat că inflația s-a dovedit a fi mai mare decât se aștepta din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare și a riscurilor geopolitice.

“Ne-am înșelat cu privire la un singur lucru, în privința inflației. Nimeni nu și-a imaginat că poate fi atât de rezistentă. Lanțul de aprovizionare […] Nu pot să cred că totul durează de mai mult de doi ani, iar invazia rusă în Ucraina, desigur, cine ar fi putut anticipa un asemenea lucru. Inflația a fost o problemă mai mare, dar ne-a pregătit pentru deflație.”

Cathie Wood a avut o perioadă dificilă în 2022, deoarece fondurile sale emblematice de investiții în tehnologie au fost printre cele mai mari perdante ale anului din cauza creșterii ratelor dobânzilor. Fondul său Ark Innovation ETF (ARKK), a scăzut cu 52% de la începutul anului până în prezent, o scădere de 66% față de maximul de 52 de săptămâni.

Cu toate acestea, Wood a declarat că investitorii caută diversificare pe o piață în declin și au încredere în fondurile sale. Se pare că ARKK a înregistrat intrări de peste 180 de milioane de dolari în iunie.

Pesimism la burse

Între timp, indicele Dow Jones a început ziua de marți pe o notă optimistă, deoarece China a anunțat o relaxare a măsurilor sale de epidemiologice. O mișcare în această direcție ar putea îmbunătăți perspectivele economice globale.

Într-adevăr, încetinirea economică a fost adesea citată ca fiind un factor important în considerentele investitorilor și a contribuit la scăderea pieței.

În ceea ce privește comunicatele economice, în Germania s-a înregistrat o scădere lunară a indicelui de încredere a consumatorilor, cu o valoare de -27,4 puncte, față de -27,6 pentru estimare și -26,2 pentru perioada precedentă.

În SUA, prețurile locuințelor au crescut cu 21,2%, față de 21% în cazul previziunilor și 21,1% în perioada precedentă.

Din punct de vedere tehnic, Dow ar putea găsi rezistență în jurul valorii de 32250. De asemenea, ar putea găsi sprijin în jurul valorii de 31500 de puncte.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că rezumatul tehnic Investing.com pentru Dow Jones arată un semnal “Strong Buy” pe oră și “Neutral” pe zi.

Industria de apărare e pe val

În acest context, merită amintit faptul că de la începutul invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie, acţiunile din industria apărării au înregistrat evoluţii cu mult peste media pieţelor, în contextul în care bursele internaţionale au fost puternic afectate de efectele războiului din estul Europei şi deteriorarea perspectivelor economice.

În Germania, ţară care a anunţat anul acesta că va cheltui peste 2% din produsul intern brut (PIB) anual pentru apărare, acţiunile Rheinmetall, producător de vehicule de luptă blindate, au crescut în 2022 cu 153%, conform Yahoo Finance. La Frankfurt, indicele DAX a scăzut cu 9,6% de la începutul anului încoace.

Înfiinţat în urmă cu peste 130 de ani, grupul din Düsseldorf are în prezent o valoare de piaţă de 9,4 miliarde de euro.

Pe piaţa din Amsterdam, acţiunile BAE Systems, cel mai mare producător de armament din Europa, au urcat cu 42%, pe un indice AEX în declin cu 1,7%.

Acţiunile companiei franceze de apărare Thales şi grupului industrial italian Leonardo SpA s-au apreciat cu 51%, respectiv 68%. Indicii CAC 40 din Paris şi FTSE-MIB din Milano sunt pe minus cu 10,5%, respectiv 11,2% în 2022, arată datele MarketWatch.

scroll to top