Cercetarea GLAMI.RO, valul trei. Ce ne determină să cumpărăm și cât cheltuim în online?
Motorul de căutare GLAMI.RO a lansat al treilea val al cercetării sale pe termen lung ”COVID-19. A doua zi”. De această dată, interesul cercetării s-a concentrat pe lucrurile care s-au schimbat în comportamentul consumatorilor după relaxarea măsurilor de restricție.
Primele două valuri ale cercetării GLAMI.RO au investigat perspectiva magazinelor în perioada stării de urgență, respectiv punctul de vedere al utilizatorilor, cu precădere în perioada de vară, înaintea începutului noului an școlar.
Datele noii cercetări arată că, dacă la începutul pandemiei, am înregistrat o scădere a comenzilor în toate categoriile, trendul s-a inversat foarte repede și a crescut peste cifrele de dinaintea perioadei pandemice. În prezent, se observă că majoritatea clienților cumpără la fel ca înainte de pandemie și nu intenționează să economisească. 18% încearcă să economisească și doar o mică parte din clienți evită cumpărăturile și nici măcar nu merg la magazine.
Chiar dacă multe magazine au constant campanii de reduceri și au trecut, practic, de la reducerile de primăvară direct la reducerile de vară, clienții nu sunt suspicioși în acest sens și sunt mulțumiți că pot cumpăra articole la prețuri mai mici (71%). Doar 2% dintre persoane au îndoieli și nu mai au încredere în aceste oferte.
Online vs offline – de unde au cumpărat utilizatorii și de ce?
61% cheltuiesc mai mult online decât offline pe articole de modă. Doar 15% dintre respondenți au afirmat că dau mai mulți bani offline.
Clienții cumpără online datorită prețurilor mai bune (33%) și reducerilor (30%). 23% dintre respondenți spun că au descoperit, în timpul carantinei, că shopping-ul online este mai ușor și confortabil, în timp ce 29% deja cumpărau online.
Totodată, 3% dintre clienți nu au avut timp să cumpere din magazine fizice, dar 10% nu au mers tocmai pentru că spun că le era teamă să nu se îmbolnăvească de COVID-19.
În privința celor care preferă să cumpere offline, 11% dintre oameni spun că preferă întotdeauna cumpărăturile offline, independent de situația COVID-19. De asemenea, majoritatea oamenilor fac cumpărături în magazine fizice doar pentru că se află în apropiere.
Posibilitatea de a atinge și a verifica produsele a rămas cel mai mare avantaj al cumpărăturilor offline. Cel mai important aspect negativ al magazinelor fizice este faptul că distanțarea socială nu a existat (5%).
Viitorul, din punctul de vedere al utilizatorilor
Pentru perioada următoare, cumpărătorii par să aibă de gând să cheltuiască mai mult pentru brandurile de masă (Zara, Mango, H&M), și mai puțin pentru lux. Oamenii spun că intenționează să cheltuiască o sumă mai mare în magazine de modă rapide și accesibile în următoarele luni. Outlet-urile devin din ce în ce mai atractive și pentru români. O creștere semnificativă este și la brandurile sustenabile, care rămân o tendință globală.
Clienții vor cheltui cel mai puțin în magazine cu modă scumpă de lux, magazine locale mici și pe haine second-hand. Brandurile premium (de tipul Calvin Klein sau Guess) au fost plasate la mijloc.
Pe de altă parte, majoritatea utilizatorilor susțin că nu sunt dispuși să facă compromisuri cu privire la calitatea produselor și sunt gata să plătească mai mult pentru un plus de calitate.
- 14% dintre respondenți cumpără second-hand pentru a economisi, dar 26% cumpără fără a avea acest motiv.
- Pentru 37% articolele second-hand nu sunt o opțiune și nici nu plănuiesc să cumpere astfel de produse în viitor.
- 72% dintre subiecți nu și-au vândut niciodată hainele, dar 35% dintre ei ar fi dispuși să încerce. Tendințele globale și economia circulară sunt principalele motive care i-ar convinge.
Precizări metodologice: Raportul cercetării se bazează pe datele dintr-un sondaj de opinie la care au participat 5.000 de utilizatori români ai website-ului și rețelelor sociale GLAMI. Colectarea datelor a avut loc în perioada 13-16.07.2020. 80% dintre subiecți sunt femei, iar 20% sunt bărbați.