Închide

Contract semnat pentru proiectarea tronsonului Tg. Neamț – Iași – Ungheni. Cu o noutate absolută!

Avatar
Gray asphalt road under blue sky

Fotografie de Heorhii Heorhiichuk pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru cei circa 100 de km din „Autostrada Unirii” A8 de la Tg Neamț la Iași și mai departe până la Ungheni a fost semnat de către Compania de Autostrăzi. Contractul de circa 59 de milioane de lei a fost semnat cu Consitrans, iar termenul contractual este de 25 de luni, potrivit unui anunț pe care l-a făcut ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe contul lui de Facebook.

”S-a semnat contractul pentru proiectarea completă (studiu de fezabilitate + proiect tehnic) a Autostrăzii Unirii, A8 – sectorul principal între Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Astăzi, la semnarea care a avut loc la sediul CNAIR, i-am cerut proiectantului să prioritizeze tronsonul dintre Târgu Frumos și Lețcani. Moldova a așteptat suficient ca să aibă drumuri moderne. Pentru mine atât A8, cât și A7 sunt priorități și facem toate eforturile împreună cu echipa din minister și CNAIR ca să devină realitate în teren cât mai repede”, a scris ministrul Transporturilor.

Noutatea absolută marcată de semnarea acestui contract este că, spre deosebire de toate abordările anterioare, de această dată contractul prevede atât studiul de fezabilitate, cât și elaborarea proiectului tehnic. Așadar, la finalul celor 25 de luni ai termenului contractual, ministerul va putea să treacă direct la licitația pentru atribuirea contractului de execuție, scurtând în acest fel durata până la care obiectivul ar putea fi dat în folosință.

Ministrul Transporturilor a mai precizat că ”vrem și ne luptăm ca ambele proiecte să aibă finanțare din PNRR”.

Conform datelor din caietul de sarcini care a stat la baza licitației, prestatorul va elabora următoarele documentații:

  • Studiul de Fezabilitate revizuit/completat/actualizat pentru Autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni;
  • Proiectul pentru Obținerea Autorizației de Construire;
  • Proiectului tehnic de execuție;
  • Publicitatea proiectului;
  • Documentația tehnică și consultanță în cadrul elaborării cererii de finanțare (fonduri europene);
  • Documentația tehnică pentru atribuirea contractului de execuție, pe loturi care se vor stabili după finalizarea Studiului de Fezabilitate;
  • Asistență tehnică pentru perioada de execuție a lucrărilor în calitate de proiectant al lucrărilor de construire Autostrada Tg.Neamț-lași-Ungheni.

Caietul de sarcini mai prevede că prestatorul va trebui să identifice două variante de traseu posibile și va recomanda, pe baza unei analize multicriteriale, o variantă care va fi comparată cu precedenta variantă optimă, așa cum fusese ea avizată în Studiul de Fezabi­litate elaborat în 2011.

De asemenea, conform documentației, se va studia asigurarea legăturii cu Aeroportul Iași și cu viitorul Spital Regional din Iași, precum și cu tronsonul de autostradă A7 (Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Roman – Suceava – Siret).

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni reprezintă un tronson de 100 de kilometri din viitoarea Autostrada A8 Târgu Mureș – Tg.Neamț – Iași – Ungheni, care va străbate județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași și va avea o lungime de aproximativ 320 de km.

Tg Neamt Iasi Ungheni
Sursa foto: Cătălin Drulă / Facebook.
scroll to top