Închide

Criza cartofilor prăjiți se agravează datorită blocajelor din lanțurile de aprovizionare

Avatar
burger, burgers, cheeseburger

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Lanţuri de restaurante fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză de cartofi-pai în condiţiile în care blocajele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare încetinesc livrările de produse congelate din SUA şi Europa, transmite Bloomberg.

Afişele puse la unele restaurante din Singapore îi informează pe clienţi că firma va înlocui garniturile de cartofi prăjiţi cu cele de gaufre cu cartofi, din cauza “perturbărilor apărute în livrările globale”.Din acelaşi motiv, restaurantele fast food din Malayezia şi Indonezia au oprit vânzările de porţii mari de cartofi prăjiţi încă de luna trecută.

Lanţurile globale de aprovizionare au fost supuse la presiuni de pe urma variantei omicron în ultimele luni, ca urmare a înmulţirii controalelor vamale în porturi şi a crizei de forţă de muncă în sectorul transportului.

Cartofii pai folosiți de fast food-urile din Singapore sunt importați din SUA şi Europa.

Lipsa de personal şi producţiile mici la culturile de cartofi din zona de nord-vest din SUA, unde sunt cultivaţi faimoşii cartofi de Idaho, au fost agravate de congestionarea porturilor americane şi canadiene de pe coasta Pacificului, a adăugat Diana Hoo.

La acestea se adaugă şi faptul că navele portcontainer care intră în porturile din Singapore se confruntă cu întârzieri mai mari decât de obicei.

În medie, zilnic 17 nave portcontainer aşteptau să tragă la chei în al doilea cel mai aglomerat port din lume, în luna ianuarie a acestui an, în creştere faţă de 15 nave pe zi în luna decembrie, potrivit firmei de consultanţă project44.

La final de decembrie, gigantul mondial al industriei fast-food McDonald’s a anunţat că va oferi clienţilor săi din Japonia doar porţii mici de cartofi prăjiţi, după ce inundaţiile din portul canadian Vancouver şi pandemia de Covid-19 au afectat sever livrările pentru unul dintre cele mai importante produse din oferta McDonald’s, potrivit Bloomberg.

scroll to top