Închide

Criza costului vieții afectează vânzările de Black Friday din Europa. Care este situația în SUA?

Avatar
holiday, christmas, holiday shopping

Fotografie de sarahblocks pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Retailerii europeni speră ca Black Friday să îi facă pe cumpărători să cheltuie, deși aceasta are loc pe fundalul unei crize tot mai grave a costului vieții și al distragerii atenției de către Cupa Mondială de fotbal, potrivit Reuters.

Retailerii din întreaga Europă se tem că sezonul comercial de Crăciun ar putea fi cel mai prost din cel puțin un deceniu, deoarece cumpărătorii reduc cheltuielile, în timp ce costurile de afaceri nu dau semne de diminuare, comprimând marjele de profit.

Inflația de două cifre a afectat puterea de cumpărare a consumatorilor, iar încrederea acestora este, de asemenea, la cel mai scăzut nivel sau aproape de cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în condițiile în care facturile la energie în creștere se adaugă la scumpirea amețitoare a costului vieții.

Dar, pentru a-și bugeta finanțele, consumatorii au început cumpărăturile de Crăciun mai devreme în acest an și mulți dintre ei par să fie pregătiți să cumpere de Black Friday.

Cu toate acestea, este posibil ca unii consumatori să aibă alte priorități, având în vedere că Țara Galilor, Anglia, Olanda și Polonia vor participa vineri la Cupa Mondială.

Britanicii vor cheltui 8,7 miliarde de lire sterline (10,5 miliarde de dolari) în weekendul de Black Friday (25-28 noiembrie), potrivit unui studiu realizat de GlobalData pentru VoucherCodes – o creștere de 0,8% față de anul trecut, dar care maschează o scădere mare a volumelor odată ce se ia în calcul inflația.

În acest an, consumatorii vor folosi Black Friday, care a devenit mai mult un eveniment online, mult mai mult pentru a sări pe oferte spontane și pentru cadouri de Crăciun, decât pentru achiziții mai mari și întârziate, potrivit consultanților McKinsey.

Cercetarea sa arată că un sfert dintre consumatorii britanici și-au făcut deja cumpărăturile de Crăciun, în timp ce aproximativ unul din 10 intenționează să facă cea mai mare parte din ele de Black Friday.

Idealo, portalul european de comparare a prețurilor, a declarat că 65% dintre cumpărătorii italieni online sunt pregătiți să cumpere un produs în timpul evenimentului.

În Franța, 70% intenționează să facă cumpărături de Black Friday și Cyber Monday, potrivit unui studiu realizat de PwC France.

Cu toate acestea, spaniolii sunt mai puțin entuziaști, doar 24% dintre cumpărători plănuind să profite de ofertele de Black Friday pentru a începe cumpărăturile de Crăciun, potrivit Asociației spaniole a companiilor de bunuri de larg consum.

În Statele Unite, National Retail Federation (NRF) a prognozat că vânzările de sărbători vor crește într-un ritm mai lent în acest an, în timp ce Amazon a estimat cea mai mică creștere a veniturilor pentru orice perioadă de sărbători din ultimii ani.

În Marea Britanie, perioada de tranzacționare Black Friday este deosebit de importantă pentru grupuri precum grupul de magazine John Lewis, retailerii de produse electrice de consum Currys și AO World și retailerul de mărfuri generale Argos, care face parte din grupul de supermarketuri Sainsbury’s.

“Asistăm la o schimbare semnificativă a comportamentului, vedem că oamenii acordă prioritate unor lucruri precum produsele de uz casnic esențiale… lucruri precum cuptoarele cu microunde, aparatele de prăjit cu aer”, a declarat directorul comercial al Currys, Ed Connolly, pentru postul de radio BBC, menționând cererea puternică pentru alte produse de economisire a energiei, cum ar fi uscătoarele de rufe cu pompă de căldură.

Unii retaileri importanți, printre care Marks & Spencer, evită în mare parte evenimentul.

La mai bine de un deceniu de când a fost adus în Europa de Amazon, valoarea Black Friday pentru comercianții cu amănuntul încă divizează opiniile.

Susținătorii spun că promoțiile planificate cu atenție, în strânsă cooperare cu furnizorii globali, permit comercianților cu amănuntul să stimuleze vânzările și să mențină marjele de profit.

Cei care se opun susțin că reducerile aspiră vânzările de Crăciun cu profituri reduse și subminează dorința consumatorilor de a plăti din nou prețul întreg înainte de sărbători.

scroll to top