Închide

Criza tăițeilor | După italieni, și nemții trag semnalul de alarmă: deficit de paste făinoase

Avatar
spaghetti, pasta, food

Fotografie de flutie8211 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Recoltele proaste cauzate de schimbările climatice vor afecta semnificativ lanțul global de aprovizionare cu grâu dur, provocând o creștere a prețurilor la acest produs. Este un motiv general de îngrijorare, inclusiv pentru producătorii de paste făinoase, care duc lipsă de materii prime.

Consecința este logică: scumpirea făinoaselor în diferite țări, inclusiv europene, trasmite postul german de televiziune N-TV, citat de dcnews.ro:

„Recolta din acest an este insuficientă și se poate constata o dublare, dacă nu chiar o triplare a prețurilor la grâul dur”, a spus Guido Jeremias, un purtător de cuvânt din cadrul Asociației Industriei de Cereale, Făină și Amidon, dar și director al producătorului german de paste făinoase Jeremias, din Baden-Württemberg, Germania.

Producătorii sunt alarmați. Nu este încă clar cât de mult acest deficit va afecta bunăstarea consumatorilor finali.

Capriciile vremii agită în mod regulat piața cerealelor: grâul dur este foarte sensibil la intemperii. În ultimii ani, Europa a suferit perioade calde prelungite fără ploi, urmate de precipitații excesive și furtuni. Riscul de răspândire a mucegaiului a crescut. Uneori, cerealele sunt mai potrivite pentru furajele compozit decât pentru consumul uman.

Faptul că toată Europa de Nord a fost puternic afectată de vremea umedă din acest an

„arată foarte clar că trăim într-o perioadă de schimbări climatice. Recolta de grâu dur a fost, pur și simplu, înecată de ploi”,

notează Jeremias.

Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu probleme de culturile de grâu, iar în preriile canadiene seceta prelungită a distrus jumătate din recoltă. În general, anul acesta recolta globală de grâu dur va scădea la un nivel scăzut de 20 de ani, prevăd participanții la piață.

„Nu, tăițeii nu vor dispărea, cu siguranță. Este însă posibil ca, la un moment dat, rafturile cu făinoase să rămână goale. Până la următoarea recoltă, dacă vremea nu ne va da din nou de furcă”, a conchis Guido Jeremias.

O analiză a companiei britanice Eurostar Commodities,  despre care AFACERI.news a scris aici, arată că piața grâului dur este ”complet scăpată de sub control”.

scroll to top