Închide

Cruce economiei libere. Ședința Coaliției privind prețul carburanților va alege din două rele

Avatar
Cruce Cimitir Mormânt Copyright Foto Contactati Www. Afaceri.news

Copyright foto: contactați www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Coaliția de guvernare se străduiește din răsputeri să meargă pe drumul deschis de liderul autoritar maghiar Viktor Orban. În ședinta de miercuri, sursele AFACERI.news spun că cele două variante de lucru pentru a stăvili creșterea prețului la carburanți sunt ambele proaste și reprezintă un atac la legile elementare ale economiei de piață. Mai precis, guvernanții vor să limiteze prin lege profitul companiilor care distribuie carburanți (nu, nu e vorba de PSD-ul lui Liviu Dragnea, ci de cel al lui Marcel Ciolacu!) sau să plafoneze prețul combustibilului la 7 lei.

Ambele măsuri nu au nicio legătură cu legea elementară a economiei concurențiale privind stabilirea prețului natural, acolo unde de întâlnesc cererea și oferta. Mai mult, plafonarea forțată este dovada unui intervenționism periculos pentru economie, cu efecte nebănuite.

Analiștii economici atrag atenția posibilității retragerii de pe piața românească a unor jucători importanți sau limitarea vânzării de carburanți de către aceștia pe piața noastră, lucru care ar putea duce pe perioada vacanțelor la cozi interminabile la benzinării.

Premierul Nicolae Ciucă participă și el miercuri, la şedinţa coaliţiei, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea de soluţii privind preţurile majorate la carburanţi. Sursele noastre spun că una din cele două decizii va fi luată în mod cert. Decizia Executivului urmează să fie anunţată până joi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat că în cursul dimineţii de miercuri a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu miniştri şi secretari de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finantelor, alături de conducerea ANAF şi a Consiliului Concurenţei, precum şi Secretarul General al Guvernului.

Soluțiile PSD, ambele proaste. Dar care sunt ale PNL?

PSD a transmis, miercuri, soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial, arată un comunicat de presă al formaţiunii.

PSD spune că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

„Precizăm totodată că, aşa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenţia Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat şi nu garantează reducerea preţurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluţiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor şi a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă preţurile la pompă. Ar fi deci o greşeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluţii care au eşuat deja în altă parte”, mai indică sursa citată.

Rămâne de văzut jocul liberalilor în această chestiune și întrebarea: se vor opune unor măsuri stângiste care vor limita economia liberă, așa cum semnala vehement miercuri președintele Senatului, Florin Cîțu, sau se vor constitui în continuare drept o anexă a PSD?

Așteptăm cu interes și revenim cu soluțiile adoptate de Guvern, imediat ce acestea sunt ferme.

scroll to top