Închide

Cum ar putea salva industria energiei eoliene păsările de la moarte, cu eforturi minime

Avatar
Becatina

Becațina comună (Gallinago gallinago). Foto: Societatea Ornitologică Română.

Timp de citire: 2 minute

Vopsirea unei singure pale a turbinelor eoliene ar putea salva numeroase păsări de la impactul fatal cu acestea, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în Norvegia, citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Oamenii de știință de la Institutul Norvegian pentru Cercetări Naturale au descoperit că vopsirea cu culoare neagră a uneia dintre cele trei pale albe ar reduce cu 72% numărul de accidente fatale păsărilor care zboară în zona parcurilor eoliene. Studiul a fost realizat pe insula Smøla din largul coastelor norvegiene. Cercetătorii au numărat câte păsări au murit lovindu-se de 8 turbine între 2006 și 2016. 7 ani jumătate a fost monitorizat numărul de păsări care au murit după ce s-au lovit de opt turbine care au avut toate palele albe, iar trei ani jumătate au fost cuantificate păsările care au murit lovindu-se de patru turbine care au avut toate palele albe și patru care au avut o pală vopsită în negru.

Păsările care au avut cel mai mult de beneficiat de vopsirea în negru a palelor au fost răpitoarele. Vulturii și șoimii au murit în număr considerabil mai mic, în timp ce niciun cadavru de acvilă cu coadă albă nu a mai fost găsit după vopsirea palelor. Alte păsări salvate de experimentul norvegienilor au fost vindereii (Falco vespertinus), becaținele comune (Gallinago gallinago) și ploierii aurii (Pluvialis apricaria).

Estimările dintr-un studiu din 2014 realizat de London School of Economics arătau că numărul de păsări decedate după impactul cu palele turbinelor eoliene ar putea ajunge la 106.000 de exemplare pe an doar în Marea Britanie.

Cercetătorii norvegieni susțin că, deși păsările au adesea o vedere excepțională, cu deosebire vederea periferică, palele rotative le par invizibile, cu atât mai mult cu cât vederea lor frontală nu este cea mai bună. ”Într-un spațiu aerian presupus deschis, păsările nu pot să perceapă întotdeauna obstacolele care le apar din față, așa încât riscul de coliziune crește”, se arată în concluziile studiului, publicat în revista ”Ecology and Evolution”.

Rezultatele sunt publicate în Ecologie și Evoluție.

scroll to top