Cuprul – la maximele ultimilor 10 ani, grație optimismului privind redeschiderea economiilor


Autor:    -  
white and brown spiral light
Fotografie de Ra Dragon pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Cotațiile internaționale ale cuprului au atins nivelul cel mai ridicat în ultimul deceniu, în urma estimărilor că oferta va fi tot mai limitată, pe măsură ce revenirea economiei mondiale va prinde viteză, scrie Bloomberg.

Nu doar cuprul a înregistrat creșteri ale cotațiilor, ci mai multe materii prime și mărfuri industriale, de la minereu de fier la aluminiu.

La London Metal Exchange cuprul a crescut cu 1% în cea mai recentă ședință, până la 9.650 dolari pe tonă, luni dimineața.

Cotaţiile cuprului au fost stimulate de perspectivele relansării creșterii economice, pe măsură ce campaniile de vaccinare avansează, iar dolarul american se depreciază. În plus, piețele se așteaptă ca perioada de inflaţie scăzută din economiile majore ale globului ar putea să se apropie de sfârşit.

Rolul foarte important al cuprului în tranziția spre energia verde face ca analiștii să se aștepte ca această tendință de creștere să fie una de lungă durată, în condițiile în care țări de pe tot globul anunță obiective climatice tot mai ambițioase.

Departamentele de analiză de la Goldman Sachs Group și cele ale trader-ului Trafigura Group au anunțat că se așteaptă ca prețurile să depășească recordul istoric de 10.190 dolari, înregistrat în 2011, și să crească substanțial dincolo de acest prag, pe măsură ce cererea depășește oferta.

Cuprul la London Metal Exchange a crescut cu 1%, până la 9.650 dolari pe tonă, până la ora 11:18 la Shanghai.

Datele preliminare arată că economia Chinei, cel mai mare consumator mondial de metale, a continuat să crească în luna aprilie, după un avans record în primul trimestru, iar exporturile solide şi sporirea încrederii au sprijinit relansarea.

De asemenea, alte date care vor fi disponibile în această săptămână ar putea indica un ritm accelerat de redresare a economiei SUA, în timp ce factorii de decizie din Rezerva Federală sunt așteptați să reitereze faptul că nu se grăbesc să retragă sprijinul financiar acordat companiilor în dificultate.

În ceea ce privește oferta, muncitorii portuari din Chile au convocat o grevă pentru luni, ca răspuns la demersul președintelui Sebastian Pinera de a bloca o lege care ar permite angajaților să își retragă cu anticipație banii din fondurile de pensii. Mișcarea de protest amenință să perturbe exporturile chiliene, statul sud-american reprezentând aproximativ un sfert din oferta mondială de pe piața cuprului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!