Închide

Deși abia se mai urnesc, trenurile din România sunt printre cele mai periculoase din Europa

Avatar
Accident Cale Ferata

Sursa foto: ISU Timiș.

Timp de citire: 2 minute

Potrivit datelor Biroului European de Statistică – Eurostat, numărul de accidente feroviare grave din Uniunea Europeană a scăzut cu 40% între 2010 şi 2020. Deși tendința se manifestă și în România, transportul feroviar de la noi este printre cele mai periculoase din toată Europa, țara noastră situându-se printre statele cu cele mai multe accidente severe și decese survenite în urma acestora.

Statisticile Eurostat au consemnat 1.331 de accidente feroviare grave în UE în 2020, semnificativ mai puține – cu 898 – decât în 2010. Eurostat subliniază că, deşi acest număr a scăzut gradual în ultimul deceniu, declinul din 2020 a fost influenţat şi de reducerea dramatică a transportului de pasageri pe calea ferată în urma pandemiei de COVID-19.

Între statele membre, Germania a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de accidente feroviare – 294, urmată de Polonia – 179, Franţa – 104, şi România – cu 102 accidente – adică 7,6% din numărul total de accidente feroviare înregistrate în UE. Comparativ cu primul an din care sunt disponibile date, în 2011 România a înregistrat 217 accidente feroviare, adică peste 10% dintre cele 2.144 de accidente feroviare înregistrate în acel an la nivelul UE.

La polul opus, Irlanda nu a înregistrat niciun accident feroviar în 2020, Luxemburg a raportat doar un singur accident feroviar grav, iar Estonia şi Slovenia au avut fiecare câte cinci accidente.

În ce privește decesele cauzate de accidente feroviare, România se află pe locul al treilea, cu 79 de decese, depășită doar de Polonia (148) și Germania (137).

Numărul deceselor în accidente feroviare raportate la un milion de locuitori, arată că media UE este de 1,5. Doar două state membre au raportat peste 4 decese la un milion de locuitori: Slovacia (4,9) şi România (4,1).

scroll to top