Închide

Digitalizarea serviciilor publice se va face cu bani europeni. Termenul este extrem de strâns

Avatar
ipad, tablet, technology

Fotografie de fancycrave1 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Plan ambițios al autorităților române, care discută în aceste zile în Parlamentul European strategia de digitalizare a României. Termenul este extrem de strâns – doar patru ani, timp în care ar trebui să implementăm ceea ce au reușit alte state să facă în 20 de ani. Obiectivul principal este digitalizarea serviciilor publice.

Digitalizarea la nivelul țării ne plasează pe ultimele locuri în Europa la acest capitol. Banii obținuți prin PNRR, aproape 4 miliarde de euro, oferă multe oportunități de finanțare.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD:

Avem un program care va implementa laboratoarele digitale în școli, peste o mie de laboratoare, avem un program care va asigura digitalizarea IMM-urilor din România, zeci de mii de IMM-uri vor beneficia de finanțare. Ar însemna să digitalizăm complet guvernul, să fim la un click distanță. Avem bani pentru asta.

Comisia Europeană își propune ca până în 2030 să transforme digital statele membre, mai exact să digitalizeze întreprinderile și serviciile publice, iar la nivelul populației, 80 la sută să aibă competențe digitale.

Pina Picierno, vicepreședinte PE:

Trebuie să oferim accesul spre o infrastructură digitală de mare calitate. Furnizarea de conectivitate fezabilă de internet este coloana vertebrală a transformării digitale. Investiţiile la scară largă în infrastructură, în special în remote şi în zonele rurale sunt esenţiale. Alfabetizarea digitală reprezintă o piatră de temelie a educaţiei. Trebuie să includem cât mai mult abilităţile digitale în curricula tradiţională, în programele de instruire ale profesorilor.

Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovaţie, Cercetare şi Cultură:

Ne propunem ca 80% din populaţie să deţină cel puţin competenţe digitale de bază. Comparativ cu ce avem azi, doar 54% au abilităţi digitale de bază. Mai mult de o treime dintre angajaţii din Europa nu au competenţe digitale în multe domenii de muncă. Acesta este obstacolul major.

Autoritățile române își propun să implementeze digitalizarea în țara noastră în doar 4 ani, ceea ce alte state au făcut pe parcursul a 20 de ani.

Bogdan Gruia-Ivan, ministrul Digitalizării:

Sunt deja în formă foarte avansată, tot ce înseamnă reînnoirea de documente, carte identitate, pașaport, buletin, plățile pe care le faci către stat – rovinieta, altele asociate ghișeului.ro să le poți faci face intr-o singură aplicație.

Întreprinderile mici și mijlocii au nevoie cel mai mult de fonduri europene pentru digitalizare.

Florin Jianu, preşedinte, Consiliul Naţional al IMM-urilor din România:

1 din 10 întreprinzători investește în propriii angajați cu privire la educația resurselor umane cu privire la digitalizare, 9 din 10 IMM-uri nu investesc în acest proces, pentru că sunt costuri mari.

Un nivel ridicat de digitalizare în Uniunea Europeană înseamnă o creștere semnificativă a economiei în domeniul IT și a numărului de specialiști. Estimările experților arată că la nivel mondial, inteligența artificială și robotica ar putea crea în viitorul apropiat 60 de milioane de noi locuri de muncă.

scroll to top