Închide

E oficial: începând de astăzi, trotinetiștii indisciplinați în trafic vor fi amendați și de Poliția Locală

Avatar
e scooter, electric scooter, electric motor scooter

Fotografie de borismayer77 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

O modificare a normelor în vigoare permite polițistilor locali să constate contravențiile făcute de conducătorii de trotinete electrice și să îi amendeze, conform unei legi recent oficializate, scrie publicația de specialitate Avocatnet.ro. Asta înseamnă că nu doar polițiștii rutieri le pot da amenzi celor care încalcă regulile de circulație, ci și polițiștii locali, astfel că sunt șanse mai mari ca neregulile trotinetiștilor să fie sancționate.

Legea 400/2023, care modifică Legea poliției locale, îi vizează direct pe trotinetiști. Conform actului aplicabil chiar de duminică, 17 decembrie 2023, Poliția Locală are, mai nou, atribuții în ceea ce priveste constatarea contravențiilor și sancționarea acestora, în cazul în care au fost săvârșite de către conducătorii de trotinete electrice.

Până acum, polițiștii locali puteau sancționa numai pietoni, bicicliști, conducători de mopede și de căruțe, dar nu și trotinetiști, singurii care aveau competențe în acest sens fiind polițiștii rutieri.

În expunerea de motive care a însoțit noua lege în forma sa de proiect, inițiatorii menționează pericolul pe care trotinetiștii îl reprezintă pentru pietoni și ceilalți participanți la trafic, concretizat în numărul mare de accidente în care sunt implicați conducătorii de trotinete.

Indisciplina trotinetiștilor a atras nemulțumirea celorlalți participanți la trafic și atenția autorităților și în alte țări.

În multe capitale europene (Roma, Oslo, Stockholm și Lisabona), utilizarea trotinetelor electrice de închiriat a fost serios restricționată, în vreme ce alte metropole au interzis cu totul circulația lor (Barcelona, Montreal). Parisul este cel mai recent exemplu în acest sens, municipalitatea capitalei franceze interzicând folosirea trotinetelor electrice de închiriat începând cu data de 31 august 2023.

scroll to top