Închide

Eurostat: Românii sunt europenii care locuiesc cei mai înghesuiți în locuințele lor

Avatar
Brown apartment

Fotografie de Vladimir Kudinov pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

La nivelul anului 2020, 17,5% din populația UE trăia în gospodării supraaglomerate, potrivit datelor publicate astăzi de Biroul European de Statistică – Eurostat. Dintre toți europenii, românii se detașează la acest indicator, aproape jumătate din populație locuind în locuințe înghesuite.

Potrivit definiției cu care operează Eurostat, o locuință supraaglomerată reprezintă locuința care nu are suficiente camere pentru numărul de persoane din gospodărie, pentru situația familială a acestora și în raport cu vârsta celor care locuiesc acolo. Lipsa de spațiu în gospodăriile supraaglomerate a fost subliniată în mod deosebit în timpul pandemiei, când copiii erau nevoiți să se joace în aceeași cameră în care părinții lor încercau să lucreze de acasă, în timpul restricțiilor cauzate de Covid-19. În plus, mediile supraaglomerate pot prezenta un risc mai mare de răspândire a agenților patogeni.

Dintre statele membre UE, aproape jumătate din populația României (45,1%) locuia în gospodării supraaglomerate în 2020. Pe următoarele locuri se clasau populațiile din Letonia (42,5%), Bulgaria (39,5%), Polonia (36,9%) și Croația (36,2%).

La polul opus, cele mai scăzute rate de supraaglomerare au fost înregistrate în Cipru (2,5%), Irlanda (3,2%), Malta (4,2%) și Olanda (4,8%).

Overcrowding Rate
Rata supraaglomerării locuințelor în statele membre UE, în 2020. Sursa: Eurostat.

Un alt indicator calculat de Eurostat este rata de suprasolicitare a costurilor locuințelor, care reprezintă ponderea din totalul populației care locuiește în gospodării în care o pondere de 40% sau mai mult din venitul disponibil este cheltuită pentru locuință.

Rata de suprasolicitare a costurilor locuințelor a fost de 7,8% în UE în 2020, cu diferențe mari între statele membre.

Rate sub 5% au fost înregistrate în 13 state membre, cele mai mici cote fiind în Cipru (1,9%), Lituania (2,7%), Malta (2,8%) și Slovacia (3,2%).

La celălalt capăt al scalei, rate de peste 10% au fost înregistrate în Danemarca (14,1%) și Bulgaria (14,4%), cea mai mare rată fiind înregistrată în Grecia (33,3%).

Housing Cost Overburden Rate
Rata de suprasolicitare a costurilor locuințelor în statele membre UE, în 2020. Sursa: Eurostat.
scroll to top