EXCLUSIV Disputa brandurilor | Milka pierde. Ritter Sport rămâne singura ciocolată pătrată
Ritter Sport își apără protecția înregistrată în anii ’90 împotriva Milka și rămâne singura ciocolată pătrată cunoscută de pe rafturile supermarketurilor. Curtea Federală de Brevete din Germania (BGH), cu sediul în Karlsruhe, a respins joi două plângeri legale ale concurentului, conform Kleine Zeitung.
Milka a obținut o victorie inițială în 2016 prin eliminarea mărcii, dar această hotărâre a fost răsturnată. „Războiul ciocolatei” s-a terminat după zece ani.
De ce rămân mărcile Ritter înregistrate?
Alfred Ritter GmbH & Co. KG, cu sediul în Waldenbuch, a înregistrat ambalajele caracteristice protejate ca marcă în anii ’90. Ce s-a înregistrat? Un fel de ambalaj gol: neutru, fără amprentă, dar cu marginile lipite tipice și cusătura longitudinală pentru pliere pe spate. Mai târziu, pe lângă clasica tabletă de 100 de grame, Ritter a lansat și formatul pătrățelelor „Minis”.
Disputa din 2010
Experții vorbesc despre înregistrarea de către Ritter a unei mărci tridimensionale. Oficiul German pentru Brevete și Mărci Comerciale (DPMA) din Munchen are peste 4.900 astfel de mărci înregistrate, dintre care în jur de 2.200 sunt încă „în viață”, restul având protecția expirată. Dintr-un total de 837.000 de mărci „vii”, nu este, totuși, un număr impresionant.
Conform DPMA, cerințele pentru înregistrare sunt foarte ridicate pentru a evita monopolul. Nu poți proteja o formă anume dacă alți furnizori au nevoie de ea. Tocmai pe acest principiu, în 2010, principalul concurent al Ritter Sport ridică semne de întrebare: Grupul Milka Kraft Foods (acum Mondelez) solicită DPMA să șteargă de urgență cele două mărci. Disputa este trimisă imediat în instanță.
Conform Curții Federale de Brevete din Germania (BGH), istoria familiei Ritter nu îi avatanjează pe aceștia. Se spune că Clara Ritter, care a fondat compania împreună cu soțul ei Alfred Eugen, a avut ideea în 1932:
„Hai să facem ciocolată care să se încadreze în orice buzunar al jachetei de sport, fără să se rupă și să aibă aceeași greutate cu tableta lungă normală”, spunea aceasta acum aproape 70 de ani.
Pentru judecători, acesta este un avantaj față de concurența care folosea exclusiv forma alungită dreptunghiulară, pe care Ritter nu îl poate pretinde doar pentru sine. Forma tipică este judecată diferit de BGH într-o primă încercare de judecată din 2017: “Este crucial pentru brand dacă forma pătrată este tipică pentru această ciocolată? Scopul său principal este, totuși, consumul.” Așa că judecătorii civili consideră că este irelevant dacă ciocolata poate fi pusă bine în buzunar. Nu aici era problema…
În runda a doua de judecată de la instanța de brevete, Ritter câștigă. Dar cazul se termină din nou în Karlsruhe, la sediul Curții Federale de Brevete.
De data aceasta, se revine la problema de fond și totul depinde de întrebarea dacă pătratul de ciocolată are o formă exclusivă „care conferă mărfurilor o valoare esențială”. Conform legii, acesta este un criteriu de excludere absolută pentru protecția mărcii – chiar dacă la început ar părea contrariul.
Forma creează așteptări privind calitatea
Ambalajul pătrat oferă Ritter Sport această „valoare esențială”? Până la urmă, compania poate demonstra că își face publicitate timp de peste șase decenii cu binecunoscutul slogan “Square. Practical. Good.” (Pătrat. Practic. Bun).
Totuși, judecătorii de la BGH consideră că acest lucru afectează consumatorii. Pentru client, forma este o indicație a originii ciocolatei, care este asociată cu așteptările de calitate. Dar, surpriză! “Nu contează”, a spus președintele Senatului, Thomas Koch, când s-a pronunțat verdictul. “Spre deosebire de ambalajele speciale cu ciocolată pentru Paști sau Crăciun, de exemplu, pătratul nu are ovaloare artistică. De asemenea, nu duce la diferențe de preț.” Concluzia Senatului este fermă:
“Drept urmare, acest lucru înseamnă că ambalajul pătrat de la Ritter Sport rămâne protejat ca marcă.”
Comparație cu culoarea mov-violet de la Milka
După o dispută tensionat[, vine și acest rezultat care le provoacă o imensă bucurie, dar și ușurare ]n tabăra celor de la Ritter:
„Pentru noi, ca afacere de familie relativ mică, forma pătrată a ambalajului nostru este la fel de importantă precum culoarea mov-violet originală (n.r. Milka) de cealaltă parte, culoare care este protejată și de legea mărcilor comerciale”, spune purtătorul de cuvânt al companiei, Thomas Seeger.
Dezamăgiți de rezultat, cei de la Mondelez conchid:
“Considerăm că pătratul este o formă universală și comună pe care producătorii o folosesc ca ambalaje pentru diverse alimente și produse de patiserie disponibile pe piață. Prin urmare, a fost important pentru noi să menținem securitatea juridică cu privire la dacă și în ce condiții companiilor li se permite să comercializeze și să vândă produse pătrate”, a declarat purtătorul de cuvânt, Heike Hauerken.
De altfel, chiar există excepții: producătorul de ciocolată Hosta are de mulți ani pe piață o ciocolată cu nucă de cocos numită Romy – pătrată în formatul mare de 200 de grame, dar alungită în formatul standard de 100 de grame. La Aldi, aceeași ciocolată se numește Mauritius (pe lângă nucă de cocos, existând și sortimentul de arahide). Totuși, Ritter nu are nicio problemă cu asta. Probabil pentru că ciocolata este relativ necunoscută.