Închide

Brexitul, un dezastru economic pentru legăturile comerciale dintre Marea Britanie și Germania

Avatar
brexit, united kingdom, eu

Fotografie de Pixaline pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Brexitul a fost un “dezastru economic” pentru legăturile comerciale și de investiții dintre Marea Britanie și Germania, ducând la o scădere a investițiilor directe germane și la scăderea importanței Regatului Unit ca partener comercial, au declarat economiștii germani, potrivit Reuters.

Marea Britanie a votat la 23 iunie 2016 pentru ieșirea din Uniunea Europeană și a părăsit piața unică a UE la începutul anului 2021.

“Brexitul este un dezastru economic pentru ambele părți ale canalului”, a declarat joi pentru Reuters Volker Treier, șeful departamentului de comerț exterior al Camerei de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK).

Anul trecut, Germania a exportat bunuri în valoare de 73,8 miliarde de euro (80,57 miliarde de dolari) în Marea Britanie, cu 14,1% mai puțin decât în 2016. În anul referendumului, Marea Britanie a fost a treia cea mai importantă piață de export a Germaniei, dar în 2022 țara a coborât pe locul opt, a precizat Treier.

Ca partener comercial – măsurând exporturile și importurile combinate – Marea Britanie a pierdut și mai multă importanță de atunci, coborând de pe locul cinci pe locul unsprezece, a adăugat el.

Volumul investițiilor directe germane în Marea Britanie a scăzut, de asemenea,. În 2021, acesta a fost de aproximativ 140 de miliarde de euro, o scădere de 16,1% față de 2016.

Potrivit DIHK, aproximativ 2.163 de companii germane sunt active în prezent în Marea Britanie, cu 5,2% mai puține decât în 2016.

Între timp, multe companii britanice s-au stabilit în Germania în ultimii ani. Germany Trade and Invest (GTAI), o organizație care ajută companiile internaționale să se instaleze în Germania, a numărat peste 1.000 de noi întreprinderi din Marea Britanie de la votul pentru Brexit.

Numai anul trecut, au existat 170 de noi întreprinderi, un număr depășit doar de companiile din SUA și din Elveția, țara vecină a Germaniei.

“Ne așteptăm ca cererile de informații din Marea Britanie să rămână la un nivel ridicat”, a declarat directorul general al GTAI, Robert Hermann. “Este important pentru companiile britanice să aibă un punct de sprijin în UE.”

Dimensiunea și locația centrală a Germaniei reprezintă un avantaj în ceea ce privește atragerea companiilor britanice, a adăugat el.

“Ieșirea Marii Britanii din UE a îngreunat relațiile noastre comerciale strânse și există încă o planificare și o incertitudine juridică considerabile în ceea ce privește afacerile din Marea Britanie ale companiilor germane”, a spus Treier.

scroll to top