Experiment | Orașul în care se trăiește (aproape) la fel ca în epoca de dinaintea pandemiei


Autor:    -  
tübingen, germany, town hall
Clădirea Primăriei din Tübingen. Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Deși Germania se află în continuare sub incidența unor restricții stricte și în acest weekend, există încă un loc în care oamenii s-au putut plimba liniștiți, au participat la un spectacol de teatru și s-au putut relaxa la o cafenea. Cum este posibil?

Tübingen, un fascinant oraș universitar din sud-vestul Germaniei, cunoscut pentru una dintre cele mai prestigioase și mai vechi universități ale țării și pentru clădirea Primăriei, a cărei fațadă este decorată cu fresce – ocolește regulile instituite la nivel național și oferă cetățenilor șansa de a primi permis valabil timp de o zi pentru a-și petrece timpul într-un mod asemănător cu viața pre-pandemică.

Singura condiție pentru primirea acestui permis este este un test Covid-19 negativ, care se face gratuit, scrie Bloomberg.

Modelul Tübingen face prozeliți

Inițiativa, care a fost lansată la începutul acestei luni, pare precursoarea la scară mai mică a ”pașapoartelor verzi” care ar urma să fie utilizate de cei vaccinați. Pe fondul creșterii nemulțumirilor și frustrărilor pe care le cauzează infecțiile tot mai multe din valul al treilea și lentoarea cu care se desfășoară programul de vaccinare, germanii sunt tot mai disperați să revină la o oarecare aparență de normalitate.

Și alții încearcă să preia modelul. Grație unor testări în masă, landul Saarland intenționează să permită accesul în restaurante pentru grupuri de până la 10 persoane, aceasta fiind una dintre măsurile de relaxare pe care le analizează autoritățile regionale.

“Vrem să abordăm o altă cale în lupta împotriva pandemiei”, a declarat joi Tobias Hans, premierul din Saarland, într-o conferință de presă.

Spre deosebire de alte țări, în care puterea este mult mai centralizată, landurile germane au posibilitatea să apeleze la strategii și măsuri alternative în cadrul sistemului federal al Germaniei, care lasă o mare parte din autoritatea politicilor de combatere a pandemiei în mâinile oficialilor regionali.

De altfel, chiar cancelarul Angela Merkel a vorbit despre această posibilitate, cerând autorităților locale și regionale să își adapteze măsurile la specificul situației în care se află fiecare unitate administrativă.

”Nu interzicem niciunui primar sau comisar distrivtual să acționeze în același mod” ca Tübingen, a spus ea în discursul susținut joi în fața parlamentului german. ”Oricine o poate face, iar statul federal îi va oferi susținerea.”

Proto-pașaportul verde

Testele sunt disponibile la Tübingen în mai multe locuri ale pitorescului oraș – unul dintre foarte puținele centre urbane germane care au supraviețuit fără mari pagube bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial.

Rezultatele testelor sunt tipărite pe o brățară cu un cod QR, care poate fi citit de orice smartphone și care trebuie prezentat la intrarea în magazine sau restaurante.

”Oamenii trebuie să vadă testarea la fel ca spălatul dinților”, spune Lisa Federle, medic urgentist care a contribuit la dezvoltarea acestui program.

Proiectul a fost conceput exclusiv pentru locuitorii din Tübingen, dar oamenii din toată Germania au aflat despre acesta și au început să vină în oraș pentru a-și lua permise de o zi, așa încât oficialii au fost nevoiți să ia decizia de limita accesul turiștilor în oraș la 3.000 de persoane, în această sâmbătă.

Orașul a început să distribuie permisele în această lună, când creșterea ratelor de contagiune de pe teritoriul landului amenința cu o nouă închidere micile afaceri care abia reușiseră să se redeschidă după restricțiile impuse încă din noiembrie.

În ciuda acestei relaxări, Tübingen-ul nu a revenit la viața de dinaintea pandemiei. Restricțiile de contact rămân în vigoare, iar la mesele restaurantelor au voie să ia loc maximum cinci persoane din două gospodării distincte.

Primele semne privind impactul modelului din Tübingen

Cei care sunt testați pozitiv după testele rapide de antigen sunt îndrumați pentru o evaluare RT-PCR mai precisă.

Ideea de bază este una sănătoasă, crede Kirsty Le Doare, profesor de vaccinologie și imunologie la Universitatea St. George’s din Londra, a cărei fiică studiază la Tübingen.

”Faptul că afli că ai luat virusul te va ține acasă, iar asta va opri răspândirea. Este absolut logic și are sens”, a spus ea.

Fiind în vigoare de mai puțin de două săptămâni, impactul programului nu este încă pe deplin deslușit. Rata cazurilor raportate vineri în Tübingen a fost de 70,8 infecții la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile, comparativ cu rata anunțată la nivel național, de 119,1, aflată la cel mai înalt nivel din ultimele mai bine de două luni.

Oricum, toate datele care vor rezulta din acest proiect vor fi transmise cercetătorilor de la Universitatea din oraș, iar Federle speră că testarea poate oferi noi ocazii pentru locuitori să poată interacționa în siguranță unii cu ceilalți.

Ea a insistat pentru utilizarea pe scară largă a testelor rapide în companii și școli, conducând chiar un proiect comunitar prin care au fost oferite 25.000 de teste gratuite pentru comunitate. În timpul primului val al pandemiei, Federle a fost voluntar la câteva cămine pentru vârstnici, ocazie cu care a examinat numeroși rezidenți asimptomatici ai acestora, fiind uimită să constate că mulți dintre ei au fost pozitivi, iar unii dintre ei au și murit după ce au început să dezvolte simptome.

Testarea nu este ”un remediu”, dar îi poate identifica pe cei care ar putea deveni, fără voia și cunoștința lor, centre de focar (”super-spreaders”) infectându-i pe alții, a spus Federle într-un interviu.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!