#TOPSTORY2024 | Experții recomandă să mergeți în vacanța de schi la începutul sezonului
Stațiunile de schi din Europa s-ar putea confrunta cu un „viitor sumbru”, a avertizat un raport săptămâna trecută. Vremea caldă și imprevizibilă a lăsat pârtiile fără zăpadă în ultimii ani – o tendință care afectează deja sezonul de schi din această iarnă, potrivit Euronews.
Încă o stațiune franceză a luat recent decizia dură de a-și închide definitiv instalațiile de teleschi, după ce a suferit din cauza lipsei zăpezii, a scăderii numărului de vizitatori și a creșterii datoriilor.
Stațiunile franceze nu sunt singurele care se confruntă cu dificultăți: temperaturile ridicate din luna februarie a anului trecut au îngenuncheat și orașe de schi din Austria, Bosnia, Italia, Spania și Elveția. Cele mai afectate au fost cele de la altitudini mici și medii, ceea ce a dus la supraaglomerarea stațiunilor de la altitudini mari.
Pe măsură ce ieșim din cea mai caldă vară înregistrată vreodată, această spirală descendentă va continua și în iarna 2024/25?
Iată o privire asupra perspectivelor sezonului de schi din acest an în Europa.
De ce se confruntă stațiunile de schi din Europa cu dificultăți?
Schimbările climatice sunt factorul predominant din spatele temperaturilor tot mai ridicate din Europa. Cu toate acestea, în 2024, acest fenomen a fost amplificat de El Niño – un fenomen meteorologic natural din Oceanul Pacific, în care schimbările de presiune fac ca apa caldă să curgă spre est, aducând cu sine căldură excesivă.
Pe măsură ce ieșim din acest sistem climatic, se așteaptă ca La Niña să preia controlul, ceea ce, în schimb, are un efect de răcire.
Acest lucru ar putea face ca iarna din acest an să fie mai rece decât cea precedentă – dar va fi suficient pentru a stimula stațiunile de schi din Europa?
Potrivit Met Office din Regatul Unit, La Niña ar putea crește precipitațiile, ceea ce ar putea aduce ninsori mai abundente și mai frecvente. Acest sistem meteorologic înseamnă, de obicei, un început rece și un sfârșit blând al iernii în vestul Europei, așa că ar fi bine să vă faceți vacanța de schi mai devreme în acest an.
Dar, deoarece La Niña poate fi afectată de alți factori climatici globali, impactul său este greu de prevăzut. O indicație pe trei luni publicată de Météo France luna trecută oferă doar o probabilitate de 20% ca perioada octombrie-decembrie să fie mai rece decât în mod obișnuit, față de o probabilitate de 40% ca vremea să fie mai caldă decât în mod normal.
Unde să schiezi în Europa în această iarnă
Chiar dacă condițiile se îmbunătățesc în această iarnă, va fi prea târziu pentru unele stațiuni care se confruntă cu ani de zăpadă din ce în ce mai slabă.
Grand Puy și Alpe du Grand Serre din Franța au fost deja nevoite să se închidă anul acesta din cauza pierderilor economice acumulate.
Pasionații sporturilor pe zăpadă ar fi bine să opteze pentru stațiunile de altitudine mai mare, cum ar fi Avoriaz, Tignes, Val d’Isère și Val Thorens din Franța, care sunt așteptate să se deschidă la sfârșitul lunii noiembrie.
Pentru un început mai devreme, mergeți la stațiunile de schi Levi și Ruka din Finlanda, care s-au deschis la 4 octombrie, sau la ghețarul Kitzsteinhorn din Zell am See din Austria, care și-a lansat sezonul de iarnă la 5 octombrie.
Tot în Austria, zona de schi de iarnă din Sölden este programată să se deschidă la jumătatea lunii noiembrie, iar sezonul de zăpadă de la Ischgl, de obicei lung și fiabil, este programat să înceapă la sfârșitul lunii noiembrie.
Diavolezza din Elveția este așteptată să se deschidă la 19 octombrie, în timp ce Cervinia – situată la 2 050 de metri în nord-vestul Alpilor italieni – este considerată un alt pariu „cu zăpadă sigură”, care se va deschide la 26 octombrie.
De ce ar trebui să luați un tren de schi până la pârtii
Având în vedere că schimbările climatice prefigurează un viitor imprevizibil pentru stațiunile de schi din Europa, nu a fost niciodată mai important să iei în considerare amprenta de carbon a călătoriilor tale.
Resursele de energie și de apă necesare pentru funcționarea ascensoarelor, a mașinilor de zăpadă și a hotelurilor fac deja din schi o activitate cu emisii mari de carbon.
Însă între 50 și 80 % din emisiile industriei provin de la turiștii care călătoresc spre și dinspre stațiuni.
Din fericire, există o opțiune mai durabilă decât zborul: Eurostar Snow va opera trenuri de schi către Alpii francezi începând cu luna decembrie.
Diverse alte destinații de schi pot fi, de asemenea, atinse pe calea ferată, inclusiv Cortina d’Ampezzo din Italia, cu trenul de dormit Espresso Cadore.