Închide

Exporturile maritime ale Ucrainei, reluate treptat. Cotațiile internaționale, în scădere

Avatar
Razoni Odesa

Nava-cargo Razoni, la plecarea din portul Odesa, luni, 1 august 2022. Sursa foto: Ministerul turc al Apărării / EPA-EFE / rfefl.org.

Timp de citire: 3 minute

Prima navă încărcată cu 26.000 de tone de cereale ucrainene a plecat luni dimineață din portul Odessa, cu destinația Liban. Este cel dintâi transport direct dintr-un port ucrainean care are loc de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și reprezintă prima consecință directă și pozitivă a acordului internațional semnat la 22 iulie, în Turcia. Acum, oficialii ucraineni spun, cu prudență, că exporturile de produse agricole ar putea să crească în săptămânile următoare, treptat, în funcție de evoluția evenimentelor și de securitatea asigurată transporturilor-pilot.

Ucraina și-a propus planuri de a crește, cu maximă prudență, exporturile de cereale, după plecarea primei nave cargo din portul Odesa, eveniment salutat de comunitatea internațională drept un pas încurajator către deblocarea milioanelor de tone de recolte ucrainene și către reducerea prețurilor la alimente, la nivel mondial.

Primele două săptămâni vor fi socotite ca o perioadă de probă, cu cel mult trei nave pe zi în fiecare direcție, prin noile coridoare de trecere în siguranță, așa cum au fost ele stabilite în baza acordului semnat împreună cu Rusia, Turcia și Națiunile Unite, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov pentru Bloomberg.

Dacă aceste operațiuni se vor solda cu succes, exporturile ar putea crește ulterior până la trei milioane de tone pe lună în următoarele 4-6 săptămâni, a adăugat el.

Piețele internaționale au reacționat instantaneu

Contractele futures pe grâu, porumb și soia au scăzut luni la bursa de mărfuri din Chicago, drept reacție a trader-ilor la primul transport.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți furnizori de cereale și semințe oleaginoase din lume, iar prăbușirea exporturilor în urma invadării țării de către Rusia a zguduit piețele agricole globale, ducând la creșterea prețurilor și lăsând națiunile importatoare să se zbată din greu pentru a-și asigura surse alternative de aprovizionare.

Dar, deși progresul este încurajator, mai este încă un drum lung de făcut înainte ca exporturile să ajungă aproape de nivelurile de dinainte de război.

De pildă, a fost nevoie de mai mult de o săptămână de la semnarea acordului înainte ca prima navă să fie lansată în larg, iar trader-ii și comisionarii maritimi spun că situația pentru perioada următoare este încă învăluită în mister.

Armatorii vor fi nevoiți să își asigure navele și marfa transportată, dar și să recruteze suficient personal pentru a putea opera navele în condiții optime. În plus, situața comportă și alte riscuri: navele vor fi obligate să navigheze în zone maritime care încă nu au fost deminate, prin coridoare asigurate de semnatarii acordului. Atâta doar că, deocamdată, încrederea în cuvântul Rusiei și în asigurările sale că va respecta prevederile acordului este încă la cote scăzute.

”Este important pentru noi să ne asigurăm faptul că aceste rute sunt pe deplin securizate; apoi, vom începe să creștem numărul de nave”, a spus Kubrakov.

Procedurile standard de operare pentru coridoarele de transport maritim sunt aproape de a fi finalizate și vor fi făcute publice odată ce vor fi convenite, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc luni.

Misiunea navei-pilot, așteptată în Liban, via Turcia

Prima navă care a plecat din Odesa luni dimineața a fost cargobotul Razoni, sub pavilion Sierra Leone, cu o încărcătură de aproximativ 26.000 de tone de porumb, destinat Libanului. Nava se îndreaptă mai întâi către Turcia, în conformitate cu acordul semnat în 22 iulie.

Ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat, la plecarea navei Razoni, că alte 16 nave încărcate așteaptă să plece de la Odesa, unde au fost blocate de la începutul invaziei ruse.

Pe 22 iulie, la Istanbul, Ucraina, Rusia, Turcia și ONU au semnat un acord privind reluarea transportului de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, însă la mai puțin de 24 de ore prevederile înțelegerii au fost puse la îndoială atunci când forțele ruse au lovit portul Odesa.

Dacă operațiunea Razoni va avea chiar și un succes limitat, exporturile de porumb ar putea să crească într-un ritm mai mult decât dublu, de la 9 milioane de tone, până la 18-22 de milioane de tone pe an, potrivit lui Michael Magdovitz, analist senior la Rabobank.

”Pentru a pune în perspectivă importanța celor 9 milioane de tone suplimentare de porumb care ar ajunge pe piață, putem spune că Statele Unite și Uniunea Europeană au pierdut o cantitate comparabilă de cereale din cauza recentului val de caniculă și secetă din această vară”, a mai spus acesta.

scroll to top