Închide

Facebook ceartă LAPD pentru că a creat conturi false. ”Vietnamezii” lui Cîțu pot sta liniștiți

Avatar
police, brand, service brand

Fotografie de kampfmonchichi pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Gigantul tehnologic Facebook a trimis o scrisoare către Departamentul de Poliție din Los Angeles (LAPD), cerând oamenilor de ordine să nu mai creeze profiluri false pe rețeaua de socializare, în scopul supravegherii unora dintre utilizatori acesteia suspectați de fapte împotriva legii, scrie BBC.

Decizia celor de la Facebook vine după ce cotidianul britanic The Guardian dezvăluise că polițiștii din Los Angeles au colaborat cu o companie tehnologică de supraveghere, care a analizat unele date ale utilizatorilor pentru a-i ajuta la rezolvarea cazurilor.

În principiu, potrivit politicii sale oficiale, Facebook interzice explicit crearea și utilizarea de conturi false, tocmai în scopul de a ”crea un mediu sigur, în care oamenii să aibă încredere, atât în mediul de comunicare în sine, cât și unii în alții”.

”Nu numai că unele instrucțiuni ale LAPD utilizează Facebook-ul în mod explicit, sfătuind ofițerii să creeze conturi false pe rețelele de socializare, dar documentele indică și faptul că politicile LAPD le permit ofițerilor să creeze conturi false pentru «activitate de investigație online». Deși judecarea legitimității unor astfel de politici este apanajul LAPD, totuși, ofițerii trebuie să respecte politicile Facebook atunci când creează conturi pe platformele noastre. Poliția ar trebui să înceteze toate activitățile de pe Facebook care implică utilizarea de conturi false, uzurparea identității unor persoane și colectarea de date în scopuri de supraveghere”, se arată în textul scrisorii, semnate de Roy Austin, vicepreședinte al Facebook și consilier general adjunct pentru drepturile civile al companiei.

O organizație neguvernamentală americană, Brennan Center of Justice, a depus cereri de eliberare a unor informații de interes public pe această temă, aflând astfel că, în 2019, LAPD a folosit un program software de supraveghere a rețelelor sociale al companiei Voyager Labs pentru a colecta date de pe rețelele de socializare ale suspecților, inclusiv de pe conturi ale prietenilor acestora.

Voyager Labs susține că software-ul său este capabil să analizeze cantități mari de date care pot ajuta la rezolvarea unor cazuri de resortul Poliției, date care pot să dea indicii inclusiv despre motivațiile comportamentelor utilizatorilor și convingerilor intime ale acestora.

Potrivit LAPD, software-ul folosit a fost deosebit de eficient în investigarea activităților online ale grupărilor infracționale din metropola americană, dovedindu-se crucial în colectarea unor dovezi pentru rezolvarea unor infracțiuni de jaf și omucidere.

O (pseudo-)dilemă filosofică

Facebook susține că spionarea activității și uzurparea identității utilizatorilor săi legitimi sunt acțiuni îndreptate împotriva scopului său de căpătâi – acela de a le permite oamenilor să ”se conecteze cu oameni adevărați și să împărtășească experiențe cu aceștia, folosindu-și identitățile lor autentice”.

Pe de altă parte, Robert Potter, un expert australian în securitate cibernetică și în legislația privind supravegherea electronică, apreciază că identitățile false pot fi justificate în unele situații, de pildă atunci când activiștii pentru drepturile omului sau jurnaliştii încearcă să-și protejeze confidențialitatea online. O altă situație legitimă ar fi cea a utilizatorilor din țările în care se practică cenzura pe internet.

Potter nu își ascunde surprinderea în fața atitudinii adoptate de Facebook împotriva LAPD, cu atât mai mult cu cât rețeaua de socializare a tărăgănat ani la rând luarea de măsuri concrete și ferme împotriva publicității politice înșelătoare, a escrocheriilor online, a știrilor false sau cu privire la efectele negative ale utilizării rețelelor asupra adolescenților.

”Constatăm un lucru foarte interesant: Facebook-ul a devenit punctul nodal, de legătură, al atât de multor probleme contemporane, de la traficul de copii și terorism, până la dezinformările pe tema Covid-19. Ei, bine, lor pare să le pese mult mai mult de utilizarea abuzivă a platformei de către LAPD decât de ce face China sau Rusia pe platforma lor”, a spus el pentru BBC.

În ciuda afirmațiilor celor de la Facebook cu privire la siguranță, autenticitate și responsabilitate, rețeaua de socializare a suspendat, în luna august, conturile unor cercetători americani în domeniul științelor sociale, care derulau o cercetare amplă despre publicitatea politică pe Facebook.

Compania a transmis, la acea dată, că cercetătorii au folosit o extensie de browser cu care selectau informațiile relevante, iar aceasta a subminat securitatea platformei. De cealaltă parte, sociologii și politologii implicați în proiect au susținut că munca lor este foarte importantă pentru consolidarea democrației și pentru păstrarea transparenței practicilor rețelei de socializare.

În acest sens, Robert Potter a mai spus:

”Dacă nu iei măsuri severe împotriva acelora care folosesc platforma ta cu rea intenție, nu poți avea motive solide să iei măsuri împotriva utilizării legitime a platformei. Chiar li se pare că sunt speciali dacă operează platforma asta de socializare? Câtă vreme nu există o regulă care să spună că polițiștilor sub acoperire le-ar fi interzis să intre într-o biserică, de ce ar trebui să fie altfel pe o platformă de socializare?”

”Ferma” de vietnamezi a lui Florin Cîțu nu are motive de îngrijorare

În urmă cu circa două săptămâni, mai multe postări de pe Facebook ale premierului demis Florin Cîțu au ajuns să fie apreciate cu ”like”-uri, în mod covârșitor, de conturi false cu nume rusești și vietnameze, părând a face parte dintr-o fermă de troli a PNL, scria Hotnews.

Dacă până atunci postările premierului adunau aproximativ 600 de ”like”-uri, cele care au beneficiat de contribuția conturilor false au ajuns până la 2.200 de aprecieri, deși nu conțineau, în sine, nimic special, ci doar declarații de presă.

Vietnamezi Citu
Sursa foto: Hotnews.
scroll to top