Familiile a trei victime COVID-19 care s-au infectat în Tirol, la ski, dau în judecată Austria
Familiile a trei schiori care au murit după ce au contractat noul coronavirus în timpul vacanței de iarnă petrecută în stațiunea alpină austriacă Ischgl urmează să dea în judecată statul austriac și să ceară despăgubiri, procesul urmând să înceapă luna viitoare, potrivit The Irish Times.
Cauzele civile în care păgubiții cer despăgubiri se vor judeca în paralel cu cele penale, îndreptate împotriva autorităților locale din Ischgl și din provincia Tirol, acuzați că au prioritizat interesele comerciale ale comunităților pe care le conduc, înaintea sănătății publice. Acuzațiile se bazează pe faptul că între prima confirmare a unui caz de SARS-CoV-2 la un grup de turiști islandezi reveniți în țară de la Ischgl și închiderea stațiunii din rațiuni de sănătate publică au trecut opt zile.
Cel puțin 6.000 de turiști din 45 de țări au luat legătura cu avocatul austriac Peter Kolba, specializat în protecția consumatorilor, acuzând că au fost infectați în februarie-martie în timp ce își petreceau vacanța în pitoreasca stațiune austriacă.
Peter Kolba spune că peste 1.000 de turiști din întreaga lume, care au vizitat Ischgl în iarna trecut, au semnat plângerea penală împotriva autorităților locale și regionale. După patru luni de la deschiderea cazului, el acuză că procurorii din Innsbrück nici nu au început încă să audieze pe cineva din Ischgl în cadrul anchetei, iar lui îi refuză accesul la unele informații relevante din dosar.
Astfel stând lucrurile și anticipând un proces penal lent la Innsbrück, Kolba speră că acțiunea civilă care se va judeca la Viena, în care cererile de despăgubiri se ridică la 100.000 de euro per reclamant, va da rezultate mai rapide.
”Încercăm să epuizăm toate mijloacele legale pentru a crește presiunea asupra guvernului austriac, în speranța că vor accepta o procedură scurtată, pentru a-i scuti pe toți cei implicați de ani întregi de luptă în justiție”, a mai spus Kolba.
Plecarea haotică de la Ischgl a fost fitilul care a pornit ”superspreader-ul”
Printre cei pe care îi reprezintă se numără cele trei familii care i-au pierdut pe cei dragi în urma infecției cu SARS-CoV-2, contractat în urma vacanței la Ischgl: doi bărbați germani, în vârstă de 52 și 54 de ani, și un jurnalist austriac, în vârstă de 74 de ani.
”Toți trei erau sănătoși. Bărbatul de 74 de ani credem că a contractat virusul după ce a fost împins să urce într-un autobuz ultra-aglomerat care ducea turiștii spre gară”, a spus Peter Kolba.
De altfel, una dintre principalele argumentații pe care o pregătește în acest caz pleacă de la ceea ce el numește ”plecarea haotică” a turiștilor din Ischgl, începând cu 13 martie.
Ischgl își face temele
Primul eveniment de tip ”superspreader” din Europa este de acum documentat, în sensul în care se cunoaște cu siguranță că răspândirea noului coronavirus a accelerat prin intermediul turiștilor prezenți la Ischgl la finalul lui februarie și începutul lui martie. În această săptămână, oficialitățile orașului au prezentat măsurile de siguranță pregătite pentru următorul sezon de iarnă.
Teleschiurile de toate formele vor funcționa la capacitate obișnuită, însă pasagerii vor fi obligați să poarte măști, iar scaunele și cabinele vor fi dezinfectate cu un dispozitiv special.
Printre alte măsuri anunțate se numără testarea întregului personal local la începutul și pe toată durata sezonului. Turiștii vor fi încurajați să prezinte un rezultat negativ al testului la sosire sau să efectueze un test gratuit după check-in, fără ca această procedură să fie obligatorie, cel puțin deocamdată.
Petrecerile ”après-ski”, pentru care Ischgl-ul era cunoscut și care reprezintă nu doar o sursă apreciabilă de bani pentru stațiune, dar și sursa cea mai probabilă a majorității infectărilor, se vor organiza în continuare, cu unele modificări minore.
Toate barurile și restaurantele vor fi obligate să se închidă timp de 30 de minute, între 18:30 și 19:00, pentru a permite aerisirea și dezinfectarea.