Federația PRO AGRO îi cere președintelui Iohannis să nu promulge Legea Mirosurilor
Federația Națională PRO AGRO îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge așa-numita Lege a Mirosurilor, adoptată de Parlament miercuri, întrucât cadrul instituit prin aceasta ar putea crea premisele unor sancționări abuzive a fermelor zootehnice, potrivit unei poziții publice a Federației.
”Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizații de construcție pentru construcții civile, fără a se ține cont de exploatațiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecției mediului, ne vom găsi în situația în care vor apărea reclamații într-un număr foarte mare. Coroborând cu faptul că la acest moment nu există aparatură care să poată constata depășirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente”, se arată în document.
PRO AGRO solicită ”tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum și legiferarea în acest sens, de o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar și cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depășiri ale cotelor și apariția unui disconfort olfactiv. În cazul în care acest act normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu își mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de șomeri pe piața muncii, de asemenea, slăbind independența alimentară a României.”
Federația avertizează că, ”în cazul în care vor exista controale, care vor genera sancțiuni pecuniare în sarcina fermierului, acestea vor constitui majorări ale prețului produselor comercializate prin adăugarea contravalorii sancțiunii la costul total al produsului, generând o lipsă de competitivitate în raport cu produsele provenite din import.
”Solicităm tratarea acestei probleme de o manieră responsabilă, raportat la efectele negative pe care le poate produce, respectiv la stânjenirea fără motiv a fermelor românești, care poate duce inclusiv la încetarea activității, pentru niște motive care nu pot fi dovedite și înregistrate cu vreo aparatură tehnică. Măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislația la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea și nu forul european”, potrivit documentului PRO AGRO.
Amintim că deputații au votat miercuri o inițiativă legislativă a parlamentarilor USR Cornel Zainea și Allen Coliban, care prevede că operatorii economici care generează mirosuri deranjante vor fi nevoiți să reducă disconfortul olfactiv.