Fericire cu porția | Una din ultimele plăceri ale românilor se va scumpi
Băutura cu gust de fericire, binecunoscuta cola, va fi tot mai rară pe mesele românilor. Una dintre puținele plăceri rămase românilor după pandemie și în era scumpirilor dezastruoase, va ajunge să coste și mai mult. Cei doi mari producători de băuturi răcoritoare din lume avertizează cu privire la prețuri semnificativ mai mari: atât Coca-Cola, cât și PepsiCo sunt martorii unor creșteri considerabile ale costurilor și, ca urmare, la o presiune mai mare asupra marjelor.
Ambele multinaționale și-au publicat joi rezultatele companiei și și-au declarat așteptările pentru anul financiar în curs. Acele predicții par a fi foarte incerte. Costurile cutiilor de aluminiu, transportul și forța de muncă sunt în creștere bruscă, ceea ce nu lasă producătorilor de ales decât să majoreze prețurile.
„Inflație cu două cifre”
Marjele de profit sunt sub presiune datorită inflației galopante. Hugh Johnston, șeful financiar al PepsiCo, a declarat pentru Reuters că compania ar putea crește prețurile mai târziu în cursul anului, dacă costurile cresc mai mult decât se așteptau și, de asemenea, nu a exclus un deficit de apropvizionare sau chiar o lipsă de produse pe anumite piețe. În plus, ar putea exista întreruperi temporare pentru livrarea unor produse, deoarece lanțul de aprovizionare este încă perturbat. Managerul se așteaptă la „inflație cu două cifre”.
Coca-Cola este, de asemenea, precaută:
“Este probabil să fie perfect anul acesta? Nu, dar facem tot posibilul pentru a ne optimiza disponibilitatea deplină”, a spus CEO-ul James Quincey, citat de RetailDetail.
Coca-Cola a înregistrat o creștere a vânzărilor cu 17% anul trecut, cu profituri chiar mai mari cu un sfert față de 2020, anul lockdown-urilor și a închiderilor dramatice din HoReCa.
Dar creșterile de preț în trimestrul al patrulea au sporit profitul net. Producătorul se așteaptă ca vânzările să crească cu 7 până la 8% în acest an și se așteaptă la o inflație suplimentară.
PepsiCo a înregistrat o creștere de 12% a veniturilor în al patrulea trimestru, dar profitul net a fost ușor mai scăzut din cauza costurilor mai mari.