FIFAGate: Justiția americană acordă peste 200 de milioane de $ despăgubiri către fundația FIFA


Autor:    -  
Fifa Corruption
27 mai 2015, sediul FIFA, începutul uriașei anchete de corupție din fotbalul mondial. Sursa foto: WIRED.com / Philipp Schmioli / Getty.

Timp de citire: 3 minute

FIFA, forul tutelar al fotbalului mondial, va primi suma de 201 milioane de dolari drept despăgubiri pentru delapidările suferite în urma uriașului scandal mondial de corupție din fotbal, potrivit unui comunicat al Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DOJ), citat de Reuters. Compensația financiară decisă acum de justiția americană cuprinde doar componenta americană a scandalului FIFAGate, început pe 27 mai 2015 cu arestarea spectaculoasă a şapte conducători ai fotbalului mondial la un hotel din Zurich, înaintea deschiderii congresului de alegeri la FIFA. Ulterior, alți zeci de înalţi responsabili ai fotbalului mondial – dintre care mulţi latino-americani – au fost arestați și anchetați. Câteva luni mai târziu, însuși Sepp Blatter, preşedintele FIFA, a fost nevoit să demisioneze, la 17 ani de la instalarea în fruntea forului.

Banii au fost luați din conturile bancare ale foștilor oficiali implicați în scheme de corupție, ajunși apoi în atenția autorităților judiciare, într-o anchetă derulată de-a lungul mai multor ani.

De când justiția americană a început ancheta de corupție în 2015, peste 50 de inculpați au fost acuzați penal. Douăzeci și șapte de persoane și patru entități corporative au pledat vinovate, iar două persoane au fost condamnate până acum la pedepse cu închisoarea.

”Anunțul confirmă faptul că banii furați de oficialii corupți din fotbal și de șefii companiilor de marketing sportiv, prin fraudă și lăcomie, vor fi returnați acolo unde le este locul și vor fi folosiți în beneficiul sportului. Încă de la începutul ei, ancheta și urmărirea penală s-au concentrat pe aducerea în fața justiției a răufăcătorilor, pe recuperarea prejudiciilor și reîntoarcerea acestor sume către cei care lucrează în acest sport”, a declarat procurorul new-york-ez de caz Jacquelyn Kasulis într-o declarație de presă.

Potrivit forului mondial, fondurile recuperate vor fi direcționate spre un nou Fond Mondial de Remitere în Fotbal (World Football Remission Fund), cu ajutorul căruia vor fi finanțate diverse proiecte legate de fotbal în întreaga lume.

“Sunt încântat să constat că banii de care fotbalul a fost privat ilegal îi revin astăzi pentru a fi utilizaţi aşa cum trebuie, așa cum a fost și va fi cazul mereu. Aș dori să mulțumesc autorităților americane pentru încrederea acordată FIFA, asigurând totodată că aceste fonduri vor fi utilizate în mod corespunzător și vor aduce beneficii tangibile pentru persoanele care au într-adevăr nevoie de ele”, a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino, într-o declarație.

Numeroși inculpați în justiția americană au primit ordin de renunțare la bunurile obținute prin activitatea infracțională dovedită. Conform legislației SUA, Departamentul de Justiție are autoritatea de a distribui veniturile și bunurile confiscate de la răufăcători către victimele infracțiunilor dovedite, inclusiv către organizațiile statale sau supra-statale care au fost fraudate, așa cum este cazul acum.

Afacerea în urma căreia justiția din SUA a acordat despăgubirile citate viza un sistem complex de circulație a unor mite, sub forma unui grup de crimă organizată, înființat de înalți responsabili din organizațiile de fotbal din America de Sud şi America Centrală, în schimbul atribuirii drepturilor de difuzare TV pentru mai multe competiţii, între care Copa America.

Instrumentat în Statele Unite, dosarul FIFAgate a dus la condamnarea la nouă ani de închisoare a paraguayanului Juan Angel Napout, fostul preşedinte al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL), şi la patru ani de închisoare a brazilianului Jose Maria Marin, fostul șef al Federaţiei Braziliene de Fotbal.

Justiţia americană continuă să ancheteze fotbalul mondial, în special în dosarul atribuirii Cupei Mondiale din 2022 din Qatar şi a suspiciunilor de cumpărare de voturi.

Ultimul înalt responsabil din dosar, Reynaldo Vasquez, fostul președinte al Federației de Fotbal din El Salvador, a pledat vinovat luni pentru o acuzație de complot în această anchetă.

”Mita are un mod special de a se răspândi ca o molimă în astfel de grupuri infracționale; pur și simplu, lăcomia tot mai mare hrănește tot acest sistem corupt, la infinit. Niciunuia dintre oficialii cuprinși în această anchetă nu părea să-i pese câtuși de puțin de daunele pe care le-a provocat unui sport venerat de milioane de oameni din toată lumea. Există, totuși, o consolare: banii care au fost furați îi vor ajuta acum pe cei defavorizați, pe cei care chiar au nevoie de ei, nu pe căpeteniile putred de bogate care doar doreau să se îmbogățească și mai mult. Munca noastră nu s-a terminat, dar ne menținem promisiunea față de cei care iubesc jocul ăsta că nu vom renunța până când fiecare își va primi partea cea dreaptă pentru ceea ce a făcut”, a declarat Michael J. Driscoll, directorul adjunct al biroului FBI Field Office din New York.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!