Închide

Gigantul Glencore a pledat vinovat pentru corupție: ”Mita, parte integrantă din cultura organizațională”

Avatar
gloves, leather gloves, money

Fotografie de leo2014 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Gigantul mondial al comerțului cu bunuri și materii prime Glencore, companie multinațională anglo-elvețiană, a anunțat că a încheiat o serie de acorduri cu autoritățile din Statele Unite, Marea Britanie și Brazilia pentru a pune capăt mai multor procese în care angajații săi au fost acuzați de numeroase fapte de corupție. Acordul de recunoaștere a vinovăției companiei s-a realizat în schimbul unor penalități-record, de până la 1,5 miliarde de dolari, anunță Associated Press.

Compania anglo-elvețiană a anunțat marți seara că va plăti 700 de milioane de dolari pentru a pune capăt unei anchete care investighează fapte de dare de mită în SUA, precum și alte 486 de milioane de dolari în legătură cu acuzațiile de manipulare a pieței.

Glencore a transmis că aproximativ 166 de milioane de dolari din amenzile convenite cu autoritățile americane vor fi creditate unei investigații paralele a Biroului pentru Fraude Grave (Serious Fraud Office) din Marea Britanie, unde a indicat că va pleda vinovat pentru mită, în cadrul unei audieri care va avea loc luna viitoare.

Separat, pentru a încheia o altă anchetă, deschisă tot pentru mită, compania va plăti 40 de milioane de dolari în Brazilia.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că procesul pe care l-a deschis împotriva companiei se referă la ”un plan bine pus la punct, care s-a derulat pe perioada unui deceniu, prin care Glencore și filialele sale intenționau să comită și să ascundă apoi plăți ilicite și mită”, bani plătiți către oficiali străini din țări din Africa și America Latină.

”Amploarea acestei scheme ilicite de dare și luare de mită este uluitoare. Glencore a dat mită pentru a-și asigura contracte petroliere. Glencore a plătit mită pentru a evita auditurile guvernamentale. Glencore i-a mituit pe judecători pentru a face să le dispară toate procesele. Una peste alta, Glencore a plătit mită pentru a face bani – sute de milioane de dolari. Și a făcut asta cu aprobarea și la încurajarea directorilor săi de la cel mai înalt nivel. Mita a fost parte din cultura organizațională, iar mesajul de la vârful companiei era limpede: «[faceți] orice este nevoie!»”, a declarat un procuror american din New York, care a cercetat cazurile.

Potrivit procurorului american, Glencore a dat mită de peste 100 de milioane de dolari oficialilor guvernamentali din Brazilia, Nigeria, Republica Democrată Congo și Venezuela.

Președintele companiei, Kalidas Madhavpeddi, a susținut cauza Glencore, spunând că lucrurile s-au schimbat de la data la care avuseseră loc aceste fapte:

”Glencore de astăzi nu mai este compania care era atunci când au avut loc practicile inacceptabile invocate aici.”

Acesta a adăugat că Glencore s-a angajat și se angajează în continuare să ”acționeze în mod etic și responsabil în toate aspectele afacerilor sale”.

În plus, Glencore a mai transmis că nu anticipează, deocamdată, ca plățile finale totale să difere semnificativ față de cele 1,5 miliarde de dolari provizionate până acum.

Compania rămâne subiect de anchete judiciare în Elveția și Olanda.

”Glencore n-ar trebui să scape așa ușor!”

Deși suma totală acceptată pentru închiderea proceselor de corupție este una dintre cele mai mari de acest fel din istorie, pentru Glencore ar putea să nu reprezinte chiar mare lucru.

Analiștii se așteaptă ca gigantul comercial să realizeze profituri de peste 17 miliarde de dolari în acest an, ceea ce înseamnă că va recupera cei 1,5 miliarde de dolari în mai puțin de 5 săptămâni.

”Glencore nu ar trebui lăsată așa ușor să scape peste ceea ce se dezvăluie în aceste anchete. Este vorba despre corupție uriașă în unele dintre cele mai sărace țări ale lumii, țări în care cetățenii au suferit din pricina costurilor teribile ale corupției de atâta timp”, a declarat Alexandra Gillies, consilier la Natural Resource Governance Institute, o organizație non-guvernamentală specializată în activități de sprijin al combaterii corupției.

scroll to top