Închide

Guvernatorul băncii centrale din Suedia: Mai devreme sau mai târziu, Bitcoin-ul se va prăbuși!

Avatar
Black and red caliper on gold colored bitcoin

Fotografie de Worldspectrum pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Stefan Ingves, guvernatorul băncii centrale a Suediei (Riksbank) a comparat cumpărarea și vânzarea de Bitcoin cu tranzacționarea unor timbre, punând sub semnul întrebării capacitatea criptomonedelor de a se autosusține pe piață, fără sprijin guvernamental.

”Monedele private se vor prăbuși, mai devreme sau mai târziu. Desigur, vă puteți îmbogăți tranzacționând Bitcoin, însă toată povestea este comparabilă cu tranzacționarea de timbre”, a spus Stefan Ingves, la o conferință pe teme bancare desfășurată la Stockholm, citat de Bloomberg.

Bancherii centrali din diverse țări se situează pe poziții sceptice față de criptomonede, vorbind despre frenezia din jurul lor ca despre o bulă speculativă care se va sparge la un moment dat și comparând-o cu ”bula lalelelor” (sau ”Tulipomania”) din Olanda secolului al XVII-lea, încheiată cu o prăbușire zgomotoasă a pieței de profil de la acea vreme.

Tulipomania a fost o perioadă a Epocii de Aur olandeze (Gouden Eeuw), când prețurile pe care se semnau contractele de achiziție a bulbilor de lalele, floare recent introdusă pe piața europeană a florilor și devenită rapid extrem de populară, au atins niveluri excepțional de ridicate. De pildă, la apogeul acestui fenomen, cu puțin înainte de prăbușire, în februarie 1637, prețul unor bulbi de lalele simple se ridica la de peste 10 ori venitul anual al unui meșteșugar calificat.

În februarie 1637, ”bula” s-a spart. Este considerată îndeobște prima bulă speculativă raportată în istoria economiei. Termenul este adesea folosit în zilele noastre, în mod metaforic, pentru a sugera orice tip de ”bulă” speculativă sau orice situație în care prețurile activelor deviază semnificativ de la valorile lor intrinseci.

Stefan Ingves nu este la prima declarație sceptică în privința criptoactivelor. La începutul lunii iunie a acestui an, el declarase că este puțin probabil ca Bitcoin și alte criptomonede să scape de supravegherea reglementară oficială, pe măsură ce popularitatea lor va crește:

”Când ceva devine suficient de mare, intră în calcul aspecte precum interesele consumatorilor și problematica spălării banilor. Există, deci, suficiente motive întemeiate să credem că reglementarea va apărea, la un moment dat”, declara el la acea dată.

scroll to top