Închide

Haaretz: România ar putea fi primul stat european NATO care cumpără sistemul israelian Iron Dome

Avatar
Dincu In Israel

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, în vizită la o fabrică a Israel Aerospace Industries, 16 septembrie 2022. Sursa foto: Twitter / Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel.

Timp de citire: 4 minute

Potrivit unor surse din Ministerul Apărării din Israel, citate de cotidianul Haaretz, România s-a arătat foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, dezvoltat de Israel. Vestea apare la puține zile după vizita de săptămâna trecută a ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, în Israel. Dacă se va ajunge la un acord în acest sens, România va deveni prima țară europeană membră a NATO care va cumpăra sistemul Iron Dome.

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului, în 2011, sistemul Iron Dome și-a dovedit eficacitatea în condiții de luptă împotriva militanților din Fâșia Gaza, precizează publicația citată.

Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptoare 50.000 de dolari.

Israelul nu a reușit să intre pe piața de profil pe atât de puternic pe cât și-ar fi dorit: au fost vândute doar două sisteme Iron Dome armatei americane, pentru 373 de milioane de dolari. Haaretz notează că americanii nici nu par interesați să achiziționeze mai mult de atât.

Potrivit informațiilor disponibile, Azerbaidjanul este o altă țară care a achiziționat Iron Dome. Alte câteva țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă – au cumpărat doar componenta radar a acestuia.

Deși Iron Dome este creația Ministerului israelian al Apărării și a contractorilor săi din domeniul industriei apărării, acesta a devenit în esență un proiect comun realizat împreună cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de șekeli (circa 232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, în vreme ce americanii, prin alocări de către Congres, au investit de patru ori mai mult.

Și producția rachetelor a fost un proiect comun, între Rafael Advanced Defense Systems din Israel și compania americană Raytheon. Costurile de dezvoltare au totalizat aproximativ 4 miliarde de dolari.

Ca urmare, orice vânzare a sistemului necesită aprobarea Washington-ului. Sursele citate de Haaretz susțin că șansele avansării unei înțelegeri cu România sunt foarte bune.

Iron Dome și războiul Rusiei în Ucraina – subiecte evitate în discuțiile lui Dîncu cu presa din Israel

Într-un interviu acordat cotidianului Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri îmbunătățite de cooperare cu Israelul în domeniul securității.

”Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii. Vrem să învățăm de la Israel cum să îmbunătățim medicina militară, diferită de cea civilă, pe linia frontului. Datorită experienței sale, Israelul are cea mai bună expertiză pe acest subiect. Dorim să aducem cunoștințele și inovația tehnologică israeliană în România. Industria noastră militară este învechită și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alte state, este o țară care nu vrea doar să vândă echipament militar, ci vrea și să obțină o licență pentru a le produce în România, iar asta este foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sistemele de arme către NATO”, a spus Dîncu pentru publicația citată.

În ultimul sfert de secol, vânzările de arme ale Israelului către România au depășit 1 miliard de dolari, potrivit datelor Haaretz.

Chiar și înainte de 1989, România a avut relații speciale de securitate și informații cu Israelul, relații care au devenit mai strânse în ultimele decenii.

”Acum avem opt acorduri de achiziții cu companii israeliene, printre care și Elbit și Rafael”, a spus Dîncu.

Aceste acorduri au avut ca rezultat construirea a patru fabrici în România, cu 800 de angajați, care produc piese pentru drone, turele și echipamente electronice. Legăturile dintre cele două țări s-au manifestat și prin acceptul României ca Forțele Aeriene Israeliene să se antreneze în spațiul aerian al României în cadrul unor exerciții care simulau un atac asupra Iranului. Astfel de exerciții au avut loc în Turcia, însă președintele Recep Tayyip Erdoğan s-a opus recent continuării lor.

Dîncu a mai declarat că România intenționează să semneze acorduri de cooperare în domeniul securității care să permită armatelor israeliene și române să efectueze manevre comune.

În anii trecuți, compania israeliană Elbit a modernizat modelele de avioane MiG-29 de fabricație rusă, dar acum România este interesată de echipamente omoloage occidentale, a spus Dincu, iar MiG-urile vor fi scoase din uz în termen de aproximativ un an.

Cu aprobarea Statelor Unite, România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia și 32 din Norvegia. Haaretz notează că și Israelul s-a arătat dispus să vândă câteva exemplare României, dar Dîncu spune că acest lucru nu se va întâmpla, întrucât România își propune să achiziționeze următoarea generație de avioane de luptă americane, F-35.

Întrebat care sunt entitățile care reprezintă o potențială amenințare pentru România, răspunsul lui Dîncu a venit fără echivoc: Rusia, adăugând:

”Asta deși nu este o amenințare directă. Facem parte din apărarea colectivă a NATO și operăm în acest cadru. Trebuie să ne apărăm.”

De asemenea, la începutul interviului acordat cotidianului Haaretz, Dîncu a precizat că președintele Klaus Iohannis nu l-a mandatat să vorbească despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Chiar și așa, informațiile publice ajunse la cunoștința presei indică faptul că România – alături de Polonia, Slovacia și statele baltice – este un jucător important în tranzitul de arme către Ucraina, mai notează publicația israeliană.

scroll to top