În ciuda tradiției seculare, coreenii iau în calcul interzicerea consumului de carne de câine

, ,
Autor:    -  
Black and white short coated dogs
Fotografie de Eddie Galaxy pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Autoritățile din Coreea de Sud au anunțat săptămâna trecută lansarea unui ”grup operativ” care va analiza oportunitatea și efectele interzicerii consumului de carne de câine, după ce președintele țării se declarase anterior dispus să analizeze încetarea acestei practici, vechi de secole pe teritoriul peninsulei coreene, anunță Bloomberg.

Restaurantele care servesc carne de câine nu mai sunt tocmai în mare vogă în Coreea de Sud, în condițiile în care tinerii consideră carnea de câine drept o opțiune mai puțin apetisantă, iar popularitatea deținerii de animale de companie este în creștere.

Totuși, mai multe sondaje de opinie recente arată că majoritatea sud-coreenilor nu sunt de acord cu interzicerea consumului de carne de câine, chiar dacă mulți nu o fac.

Într-o declarație comună, șapte instituții guvernamentale, printre care și Ministerul Agriculturii, au anunțat șansarea un grup operativ format din oficiali, experți civili și reprezentanți ai sectorului organizațiilor non-guvernamentale și conexe, pentru a elabora un set de recomandări cu privire la eventuala interzicere a consumului de carne de câine.

Potrivit comunicatului, autoritățile vor strânge informații despre fermele de câini, despre restaurante și alte facilități, fiind în același timp gata să asculte părerile opiniei publice pe această temă.

”Cum numărul familiilor care au animale de companie a crescut rapid, iar interesul public pentru drepturile și bunăstarea animalelor este tot mai prezent în societatea noastră, au existat voci din ce în ce mai multe care spun că este tot mai nepotrivit să considerăm acum consumul de carne de câine drept o parte integrantă din cultura noastră alimentară tradițională”, a declarat premierul Kim Boo-kyum, înainte de publicarea declarației comune.

Pe de altă parte, Guvernul a adăugat că inițiativa, prima de acest gen din istoria țării, nu garantează neapărat interzicerea cărnii de câine. Declarația comună a menționat că ”în ce privește publicul, dreptul său fundamental de a consuma alimentele preferate și problemele legate de drepturile animalelor se află într-un conflict dificil de armonizat”, atunci când vine vorba de consumul de carne de câine.

Oficialii au stârnit proteste din toate părțile

Poziția aparent vagă și ambivalentă a textului comunicatului a atras proteste urgente atât din partea fermierilor care cresc câini pentru consum, cât și a activiștilor pentru drepturile animalelor.

Fermierii spun că lansarea acestui grup operativ nu este altceva decât formalizarea intenției autorităților de a le închide fermele și restaurantele care servesc carne de câine, în timp ce activiștii susțin că anunțul guvernului este lipsit de fermitatea necesară interzicerii consumului de carne de câine.

Ju Yeong-bong, secretarul general al unei asociații care reunește fermierii de câini din Coreea de Sud, a acuzat guvernul că ”calcă în picioare” dreptul oamenilor de a mânca ceea ce vor și ”dreptul fermierilor de la viață”.

De partea cealaltă, Lee Won-bok, șeful Asociației pentru Protecția Animalelor din Coreea, a descris anunțul guvernului drept ”extrem de dezamăgitor”, întrucât nu include niciun plan concret cu privire la un calendar și la modul efectiv de interzicere a consumului de carne de câine.

”Ne îndoim profund cu privire la intenția reală a guvernului de a pune capăt, cu adevărat, consumului de carne de câine”, a spus Lee.

Numărul câinilor uciși în Coreea de Sud pe hrana umană este estimat undeva între 1 milion și 1,5 milioane de animale anual, în scădere semnificativă față de cele câteva milioane de câini sacrificați acum 10 sau 20 de ani. Potrivit datelor organizației conduse de Ju Yeong-bong, miile de fermieri specializați în creșterea câinilor pentru carne au efective de animale de până la 2 milioane de capete.

Ju a adăugat că fermierii, în mare parte oameni săraci, în vârstă, din mediul rural, doresc ca guvernul să mai permită, prin lege, consumul de carne de câine pentru aproximativ 20 de ani, în așteptarea schimbării de comportament alimentar a populației, tendințele arătând că cererea oricum se reduce, treptat.

De partea sa, Lee Won-bok a declarat că organizațiile pentru drepturile animalelor își doresc un final mai rapid al dezbaterii:

”Coreea de Sud este singura țară dezvoltată în care oamenii mănâncă câini, un act care subminează imaginea noastră internațională. Chiar dacă trupa de K-pop BTS și serialul Squid Game sunt pe locul 1 în lume, străinii încă asociază Coreea de Sud cu mâncatul cărnii de câine și cu războiul din Coreea”, a spus Lee.

Acesta i-a acuzat pe mulți fermieri de cruzime față de animale și de alte activități ilegale în creșterea și sacrificarea câinilor, acuzații la care Ju a răspuns că activiștii ”exagerează” cu astfel de informații, care ar putea fi adevărate în cazul unui număr mic de ferme de profil.

Arealul geografic în care câinii sunt consumați ca hrană umană este redus la peninsula Coreea (atât în Coreea de Sud, cât și în Coreea de Nord), China și Vietnam.

O precizare importantă: consumul de carne de câine nu este nici legal, nici interzis în mod explicit în Coreea de Sud, ci face parte dintr-o tradiție culinară veche din peninsula Coreea.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!