În contextul pandemiei, ONU vrea un venit temporar pentru 2,7 miliarde de săraci din lume


Autor:    -  
Natiunile Unite, ONU, UN
Foto - en.wikipedia.org

Timp de citire: 2 minute

Un venit de bază temporar pentru cei mai săraci 2,7 miliarde de persoane din 132 de țări în curs de dezvoltare ar putea contribui la încetinirea răspândirii coronavirusului, permițându-le să rămână acasă, potrivit unui raport al Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD), scrie Reuters.

Raportul propune trei opțiuni – creșterea veniturilor medii existente, transferuri de sume forfetare legate de diferențele față de nivelul mediu de trai într-o țară sau transferuri uniforme de sumă forfetară, indiferent de locul în care cineva locuiește într-o țară.

„Vremurile fără precedent necesită măsuri sociale și economice fără precedent. Introducerea unui venit temporar de bază pentru cei mai săraci oameni din lume a apărut ca o opțiune “, a declarat Achim Steiner, administratorul UNDP. „Recuperarea și planurile de recuperare nu se pot concentra doar pe piețele mari și pe marile afaceri.”

Coronavirusul a infectat cel puțin 14,8 milioane de oameni și au existat peste 610.000 de decese cunoscute în întreaga lume, potrivit unui raport al Reuters. Organizația Națiunilor Unite a avertizat că pandemia și recesiunea globală asociată ar putea declanșa o creștere a sărăciei la nivel mondial pentru prima dată începând cu 1990 și ar putea împinge 265 de milioane de oameni în pragul înfometării.

Raportul UNDP sugerează că o modalitate în care țările ar putea plăti pentru un venit de bază temporar ar fi reorietarea a miliarde de dolari care ar fi fost cheltuiți pentru a-și acoperi datoriile.

Grupul celor mai mari 20 de economii – G20 a convenit asupra suspendării plăților serviciilor pentru datoriile celor mai sărace țări ale lumii până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, secretarul general al U.N., Antonio Guterres, a solicitat să fie oferite scutiri de datorie tuturor țărilor în curs de dezvoltare și celor cu venituri medii.

Inițiativa de suspendare a serviciilor de datorie a G20 s-a dovedit a fi dificilă de pus în aplicare, doar 42 din 73 de țări eligibile exprimându-și interesul până acum, economisind doar 5,3 miliarde de dolari în plăți de servicii ale datoriilor în loc de cele 12 miliarde de dolari promise inițial.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!